BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

19 de setembre del 2014

LES BARRAQUES DEL MONT-RAS (GAVÀ)


A finals del mes de juliol em vaig assabentar de la reconstrucció d'unes barraques del terme municipal de Gavà, al massís del Garraf.

A principis de setembre vam aprofitar mig dia per fer-hi una visita i, de pas, assolir, el cim de la Morella.


Les barraques restaurades estan situades a sota del puig de les Agulles i ocupen una petit vessant on, encara, es veuen els marges de pedra seca. La restauració ha estat obra del grup ecologista Quercus i l'Unió Muntanyenca Eramprunyà. Segons he pogut llegit, l'indret on estan situades és el Mont-ras i està documentat des del segle XIV.




Malgrat que les barraques estan situades al terme de Gavà, hi vam accedir des de Begues. A la vora del cementiri hi ha una pista, molt planera que ens porta a la collada de la Clota (30 min). Al darrere mateix de la creu de la Clota hi ha un camí que ben aviat planeja, tot resseguint el contorn de la muntanya. Ben aviat ens situem a sota el puig de les Agulles des d'on veien les agulles que li donen el nom.



Des d'aquí, a la carena que tenim al davant ja veiem la primera barraca. Aquesta primera barraca rep el nom del "Cinquantenari" (45 min).  Es tracta d'una barraca de planta circular amb una llinda de mig punt, amb un paravent al costat. Des de la barraca, si deixem el camí, podrem anar a les altres. No hi ha un camí gaire marcat, però hi ha fites que ens indiquen per on cal passar.



Per anar a la segona barraca que, per la seva situació ha rebut el nom dels "Quatre Vents, hem d'anar seguint la carena. La trobarem una mica decantada cap a l'esquerra de la carena, dominant un extens panorama. És de planta circular amb la llinda d'arc primitiu i un contrafort molt gros.




Hem de tirar una mica enrere i  decantar-nos cap a la vall. De seguida veurem la tercera barraca, la de "la Perdiu". Una lleu baixada ens hi porta. Aquesta barraca està adossada a la paret i té un bonic arc de mig punt.




La quarta barraca, "dels Abellots", és molt a prop. També està adossada a la roca mare i té una porta amb llinda planta i força baixa.





Allà veurem una cometa amb força vegetació, els antics marges; només ens caldrà pujar per la seva vora, força rocosa, i sortirem a prop de la barraca del "Cinquantenari" (1 h).

Un cop tornem al camí, podrem veure les barraques de "la Perdiu" i dels "Abellots". El camí passa una clotada i enllaça amb un camí que ve per l'esquerra. Fem unes llaçades i arribarem a prop d'una torre d'alta tensió. Sortirem a una pista i arribarem a coll Sostrell (1 h 30 min).


Aquí recuperem els senyals de GR. Pugem per un camí ample que deixarem per un corriol que passa entre pins i assoleix un sector més planer. Anirem planejant fins a la característica creu del cim de la Morella (2 h). En una altra elevació veiem unes antenes i un radar; una mica més avall veurem el que va ser l'abocador de l'àrea Metropolitana i que va produir danys en el ecosistema d'algunes coves del massís. Anys enrere l'havíem vist en funcionament amb unes olors gens agradables que es podien sentir de ben lluny. No obstant això, dominem una extensa vista panoràmica.


Des del cim ens cal desfer el camí. Un cop som a coll Sostrell tirem amunt per la pista, però la deixem per fer una drecera. Més endavant, la tornem a trobar i pugem més suaument. La pista marxa cap a l'esquerra i els senyals de GR tiren per un corriol. Des d'aquest punt podem anar a veure les barraques des del puig de les Agulles. La pista s'acaba i segueix un corriol que ens situa al cim (2 h 45 min).


Tornem enrere i prenem el GR que baixa decidit fins a trobar una pista. Fem unes llaçades i deixem la pista per sortir, de nou, a la collada de la Clota (3 h 10 min). Desfem el camí i retornem al punt d'inici (3 h 35 min)

En resum, una excursió matinal que ens permet gaudir d'una interessant reconstrucció d'unes barraques del massís del Garraf i que esperem que els visitants sàpiguen valorar.

Les barraques estan introduïdes a Wikipedra:

- barraca del Cinquantenari: codi 9817
- barraca dels Quatre Vents: codi 9820
- barraca de la Perdiu: codi 9819
- barraca dels Abellots: codi 9818

Us deixo un croquis del recorregut:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada