BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

6 d’abril del 2019

LA COVA DE LLENTES

De bon principi pot semblar que una cova no tingui cap relació amb la pedra seca, però la veritat és que a tot arreu ens trobem sorpreses...





En companyia de l'amic Francesc fem un curt periple pel sud del Ripollès. Ell no ha estat mai a la cova, però només en arribar ja li sembla que el lloc on és l'obertura està eixamplat artificialment i, fins i tot amb el que semblen les restes d'un mur frontal.



Sí que és veritat que la configuració és una mica estranya, però si consultem Espeleoindex (www.espeleoindex.com) trobem que ens diu:

Al fons d'una trinxera natural s'obre la boca d'accés a la cavitat, que dóna pas a una galeria d'uns 2 metres d'alçada mitja i amb el sòl lleugerament ascendent, cosa que serà tònica general al llarg de tot el recorregut. A uns 30 metres de l'entrada la galeria guanya alçada i amplada, obrint-se en aquest punt l'única ramificació existent, constituïda per una galeria ascendent de 25 metres de recorregut que acaba obstruïda per blocs. 
La galeria principal continua amb les anteriors característiques, estrenyent-se en alguns punts pels blocs existents. A uns 100 metres de l'entrada s'obre un estret conducte que desemboca a la darrera cambra de la cavitat, d'uns 10 metres d'amplada i 1,5 metres d'alt. 

L'origen de la cova sembla degut a l'escorrentiu de les aigües aprofitant el bussament de la massa de conglomerats i deixant al sostre els materials gresosos. La petita galeria lateral fou possiblement el darrer conducte d'evacuació de les aigües. El procés clàstic és important en alguns punts de la galeria i les formes litogèniques són poques, a excepció de la cambra final. 

Malgrat el que diu aquesta ressenya semblaria que la petita explanada que hi ha al davant de la cova s'ha obert artificialment, aprofitant les petites parets que fan com una mena d'embut cap al forat de la cova.


La topografia de la cova, extreta d'Espeleoinidex és aquesta:

A la topografia de la cova he marcat amb una "M" el racó on hi ha el mur i que podeu veure a continuació en un petit reportatge fotogràfic.








Com podeu observar, el mur, és just a l'entrar i limita un espai molt baix de sostre (1,10/1,20 m, com a màxim).

Quina funció tenia aquest mur? La veritat és que semblaria que fos un petit tancat per al bestiar. Potser per a un ramat d'ovelles? De quina època? Això sí que és un misteri. Podríem apuntar a l'edat mitjana o potser del segle XVIII?

Hem de tenir en compte que la cova és molt a prop del camí ramader que des del sud, anava cap al Pla d'Anyella.

Molts dubtes, però és un mur realment curiós!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada