BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Una altra fita de tres províncies

22 d’octubre del 2024

LA FITA DEL SERRAT DE VIRANES

La Mancomunitat de Catalunya, a l'any 1921 va editar una publicació amb el nom de "Costums sobre termenals, camins i aigües, en terres de pagès". Aquest recull de costums relacionats amb els termes i límits de propietats va ser redactat per l'Oficina d'Estudis Jurídics de la Mancomunitat de Catalunya i va comptar amb la participació de propietaris i entitats de diversos punts de la geografia catalana i de les illes. Aquesta publicació dóna idea de la importància dels termes, que moltes vegades era l'origen de conflictes.

Al serrat de Viranes hi ha la confluència de tres termes municipals (Sallent, Avinyó i Gaià). Això és el que s'anomena trifini: el punt on es trobem tres divisions territorials.



El serrat de Viranes de 636 m és el punt culminant d'una carena que té la direcció NE/SE. És un turó amb el cim planer ocupat pels pins. Hi ha un pedró amb llibre de registre del Foment Arqueològic i Excursionista Sallentí. 



No és el mateix els costums de pagès que les divisions administratives, però tenen un certa semblança en el funcionament de les fites. 

El més interessant del serrat de Viranes és la fita. De fet, no és una pedra dreta o un parell de pedres de costat, sinó que és tot un conjunt de pedres del qual en podeu veure un croquis.



Les dues pedres més grans són les que tenen lletres i números gravades al seu cantó. A la pedra més grossa hi ha el terme de Gaià i, per tant, la lletra "G".



A l'altra pedra més gran hi ha dues cares; els termes d'Avinyó i de Sallent. La lletra "A" és a la part superior del croquis.


I a la part inferior del croquis hi ha la lletra "S".



La imatge de conjunt és la següent:


A la fotografia podem veure el conjunt de pedres. La de més a la dreta, segurament, indica el límit d'una finca. La pedra rectangular més gran és on hi ha la lletra G. En la pedra que hi ha a la seva esquerra estem veient el terme d'Avinyó (es veu la lletra A); a la banda amagada hi ha la lletra S (Sallent). A continuació hi ha una pedra de forma triangular que indica la continuació del límit entre Sallent i Avinyó. Una mica separada d'aquesta pedra n'hi ha una altra, més amunt, que segurament correspon al límit d'una finca i, de fet, té unes pedres més petites a cada costat (que són les filloles) i que ens indiquen que la fita és realment una fita.

Si ens ho miren des del límit entre Avinyó i Sallent, veurem això:


I des del terme de Gaià ho veiem així:



A uns 10 m hi ha una altra fita alineada a la fita grossa. Segurament divideix els termes de Sallent i Avinyó perquè sembla la continuació, però potser també pot correspondre al límit d'una finca.




El resum és un conjunt molt interessant i, la veritat, crec que pot freqüent!

Si en sabeu més coses ja sabeu que ho podeu dir als "comentaris".






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada