BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: El pou de glaç de Can Furriol (Sant Feliu de Llobregat)

4 de juliol del 2024

UNA GRAN PLETA I UN MENHIR JOU A LA MOLINA?

En el número 944 de la revista Muntanya va sortir publicat un article d'Emili Ametller amb el títol "Descoberta dels menhirs jou de Queralbs".

En aquest article, l'autor ens parla del descobriment d'uns d'aquests tipus de menhir al terme de Queralbs i que tenen com a característica el fet de tenir el coll esculpit. L'autor sembla que atribueixi aquest tipus de patrimoni prehistòric exclusivament a Queralbs; per això em va sorpendre molt trobar un element que complia les característiques que indicava en l'article. A més, la seva ubicació correspon al que seria l'entrada d'una gran pleta.


La pedra que us presento és a prop de l'estació provisional de la Molina. Aquesta estació és en uns plans anomenats Prats del Paborde al peu del dolmen del mateix nom. Aquest sector presenta una gran paret de pedra seca que devia delimitar una pleta molt gran. És de suposar que una part d'aquesta paret va desaparèixer amb la construcció de la via del tren. 

En aquesta imatge es pot veure la via del tren, l'estació vella i el gran tancat. Amb un punt s'indiquen el dolmen (al nord) i el possible menhir (a l'est). 

En les imatges següents es pot veure l'edifici de l'estació, la pleta i una part del mur que la tanca.


La pleta tindria una superfície de 5 ha i la travessa el torrent de les Pletasses, un nom que ja ens indica un passat ramader; per tant, formaria una petita vall amb el torrent al mig. Actualment es conserva un mur, en alguns trossos en molt bon estat, d'uns 600 metres lineals. L'acabat és en rastell.



El suposat menhir jou està situat en el que sembla era l'entrada al recinte. Té una altura d'1,20 m i una amplada de 70 cm. La separació entre les dues "banyes" fa 10 cm. No vam saber veure cap tipus d'inscripció, de creu o de cassoleta. Està situat a 1440 m d'altura i a les coordenades 414681/4688361.


En la següent imatge es pot veure la situació del menhir (és a tocar dels pins que hi ha a l'esquerra).

Diuen que els menhirs podien ser marques territorials, punts de reunió o indicadors de la presència d'algun enterrament. El dolmen del Paborde és ben a prop del possible menhir i, per tant, es compliria aquest darrer punt.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada