BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: El pou de glaç de Can Furriol (Sant Feliu de Llobregat)

17 d’agost del 2024

EL POU DE GLAÇ DE CAN FURRIOL (SANT FELIU DE LLOBREGAT)

El dia 12 de febrer de 2023 vam participar en una jornada de neteja d'una construcció de la serra de Collserola de la qual vaig fer aquesta entrada:

https://patrimonimuntanyenc.blogspot.com/2023/02/un-forn-o-un-pou-de-glac.html#more

Finalment, a principis de juliol de 2024 i fins al dia 10 d'agost es va fer l'excavació.

Els amics de l'Ateneu Santfeliuenc em van comunicar que havien començat l'excavació i em van dir que podia anar a veure com anàven o a donar un cop de mà. Hi vaig anar uns quants dies per ajudar. El nombre de participants va ser diferent i divers en cada jornada, però es va fer una bona feina de neteja.





En aquestes primeres imatges es veu la construcció gairebé tal com es va deixar al mes de febrer de l'any passat. El cas és que em vaig fixar en un bony que hi havia al davant i ens vam posar a treure la terra d'allà. Van aparèixer unes totxanes, amb morter de calç, que semblaven antigues.



També s'havia rebaixat l'interior de la construcció i el que semblava l'entrada d'un forn de calç començava a quedar enlairada, amb la qual cosa ja no era clara aquesta funció. Tot i així, a l'interior es trobaven pissarres amb signes d'haver patit escalfor.



En altres dies es va continuar amb el buidatge de l'interior de la construcció i la neteja del bony on havien aparegut les totxanes.




De l'interior no es va trobar cap mena de material que pogués donar idea de la seva utilitat; el cas és que el nivell de la construcció va anar baixant, com podeu veure en les imatges següents:













I, finalment, el permís per excavar es va acabar. La construcció va quedar amb una fondària de 2 m (i encara no s'ha arribat al sòl!). Amb una "entrada" molt enlairada i una possible construcció al davant.

La veritat és que un pou de glaç seria molt petit, però vés a saber. Per ser un forn té una entrada massa enlairada. També és possible que hagués servit per a més d'una funció. El cas és que el misteri continuarà una mica més.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada