BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

26 d’octubre del 2017

LA BALMA DE LA MORERIA

Al sud de la serra de Busa, trobem una impressionant balma obrada: és la Moreria. Una construcció que sembla que tenia finalitats defensives, però la seva situació no deixa de ser curiosa.

Al 1811, les característiques geogràfiques de Busa, envoltada de cingleres per totes bandes, van fer que hi hagués un projecte de fortificació.


D'aquesta fortificació només se'n pot veure un mur al grau de la Guàrdia i potser també la balma de la Moreria en formava part, però la veritat és que no he trobat informació sobre aquesta construcció.


Al peu de la canal del Rial, trobem la balma de la Moreria. El seu accés és una mica curiós, perquè no és gaire evident; això em fa pensar quin sentit tenia aquest tipus de construcció en un indret com aquest o si no hi havia un altre accés més fàcil des del sud.  

Després de deixar la canal (si baixem des del pla de Busa) o quan s'inicia la canal (si venim des de la pista que puja al pla), el camí inicia una forta baixada. Al final d'aquest descens trobem uns petits murs de pedra seca que semblen indicar-nos que ben aviat trobarem alguna construcció.


Tot seguit hi ha una pujada per revoltar unes roques i al capdamunt iniciem una baixada amb claps de conglomerats. Som al costat de la paret de la cinglera i trobem una mena de diedre, per on cal pujar.


Al capdamunt veiem la paret de la cinglera on hi ha la Moreria. Ens hi acostem per un camí planer.




En ser allà trobem una construcció molt alta, uns 8 m, però curiosament força estreta, és a dir, amb poca amplada.




Un cop passada l'entrada, ens trobem un esglaó de roca d'un parell de metres que arriba a una petita plataforma on hi ha l'únic punt obert del mur.


A la paret és veuen moltes marques que han de correspondre a l'embigat dels diversos pisos i a les escales per pujar-hi. 


No deixa de ser curiós que en tota la façana només hi hagi una finestra i una petita obertura.


Per damunt d'aquesta finestra, la paret sembla feta de tàpia. Segurament el seu bon estat de conservació és perquè la cinglera la protegeix. A la part alta es veu una balma on, segurament, es devia arribar quan hi havien els pisos de la construcció.



Externament només s'observa un tronc força amunt que potser tenia la finalitat de fer de corriola.


Si més no, estem al davant d'una construcció ben diferent d'aprofitament d'una balma.

4 comentaris:

  1. Hola Joan, si segueixes el peu de la cinglera cap a llevant hi ha dues balmes habitades més (però cap és tan espectacular com aquesta, encara que són una mica més grans). Ara es passa bé perquè hi ha un camí per als escaladors i escaladores.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc, gràcies per la informació. Sempre trobes més coses!

      Elimina
    2. Des de la Moreria, la primera que es troba cap a llevant es diu bauma de la Vila i la següent, sota grans desploms, es diu les Baumes. Aquesta darrera va ser habitada fins als anys 20 del segle XX. Encara viu a Avià el fill de la darrera persona que hi va néixer.

      Elimina
    3. Després de veure l'article del núm. 278 de Vèrtex, vaig pensar que hi hauria d'anar a fer una ullada. Gràcies per la informació.

      Elimina