BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

26 de setembre del 2010

A DINS D'UNA BARRACA...


Quan trobo una barraca sempre miro si hi ha la data. Trobar una data és una manera de fer-se més la idea que a aquell munt de pedres, magníficament estructurades, algú hi va afegir un toc més personal per donar a conèixer a les generacions futures que la construcció es va fer en un moment determinat. Si trobar una data ja és poc freqüent, tret de les cabanes de volta on la data és en la majoria de les construccions, és difícil trobar-hi alguna cosa més.





De tota manera, si la data ens dóna una dada real, difícilment podem dir el mateix d'altres coses.


Aquesta barraca és a la serra de Collserola en un pendís atalussat amb petits marges. És una barraca de pedra seca, però de factura més aviat contemporània perquè té el sostre amb bigues i teula àrab. A dins hi he vist una pedra amb una mena de creu.






Qui sap què vol dir? Pot tractar-se d'una marca d'un picapedrer i això voldria dir que aquesta pedra es va reaprofitar? Pot ser una marca d'un ramat? El propietari o el constructor hi va fer aquesta marca? O posats a imaginar, és un gravat medieval o més antic?

5 comentaris:

  1. Bon dia!

    De les marques de picapedrer que tinc vistes a Barcelona aquesta no em sona però bé podria ser.. no sóc expert en el tema.
    El que si que em crida l'atenció és que a Jerusalem, a l'Església del Sant Sepulcre em sona haver vist diversos cops aquest símbol a les parets!

    ResponElimina
  2. Sempre pensem en quan descobrim una cosa així es tracta d'alguna cosa molt antiga, que la va fer no se sap qui. Li volem trobar potser el que no es. Però i si es tracta d'una marca que va fer el mateix pagès amb un punxó, o una pedra punxeguda, sense cap mena d'intenció, un dia qualsevol, refugiant-se en aquell moment d'una pluja intensa?.

    ResponElimina
  3. Benvolgut Joan, t'escrivim des del portal web www.patrimoni.gencat.cat amb motiu dels Premis Blocs Catalunya. Ens agradaria posar-nos en contacte amb tu per aquest tema.

    Ens pots escriure si us plau al correu: menrich@iurisdoc.com

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  4. Per cert, com ha acabat el tema, heu descobert alguna cosa?

    ResponElimina
  5. Hola Carles,

    Si has llegit els altres missatges crec que estaràs d'acord amb mí que la observació que fa en Dani és molt interessant. Però també el que diu el Grup de Recerca d'Olesa Rural és ben vàlid; potser la marca és molt moderna o potser és antiga i la casualitat fa que coincideixi amb una altra marca que és a molts quilòmetres de distància.

    Gràcies per seguir el bloc.

    ResponElimina