Aquest itinerari, pel terme municipal del Papiol, assoleix el cim del puig Madrona. Podrem veure tres tipologies de construccions: una barraca exempta, dues barraques dins del marge i una barraca de totxanes. A més veurem una bassa per preparar el brou bordelès i un possible dipòsit d'aigua per a la mateixa finalitat. En aquest recorregut passem pel sector més conreat de Collserola, però també per sectors que ens fan adonar de l'abandó de la superfície conreada de la serra.
Al peu del puig Madrona, una magnífica talaia de la vall del Llobregat, hi ha el bonic exemplar romànic de la Salut que ja surt esmentat en documents del segle XI.
Per fer aquest itinerari ens calen 2 h 23 min de marxa efectiva; el desnivell és de 330 m.
El punt d'inici del recorregut el situem al capdamunt de la vila del Papiol, en l'esplanada que hi ha a l'entrada de les Escletxes. Si no coneixeu aquest fenòmen geològic, podeu anar a veure-lo. Només cal seguir el camí que puja i que us situa en una esplanada; al davant ja tenim una de les esquerdes més grans. Si teniu temps, podeu anar voltant i entrar en altres esquerdes.
Avancem de pla, deixem una bòbila a l'esquerra i ens situem en un trencall; a la dreta hi ha la font de les Escletxes. Prenem la pista de l'esquerra. Just al davant d'una torre d'alta tensió, girem a l'esquerra i prenem un camí que marxa planer, entre pins i alzines. En un revolt deixem un camí que va cap a l'esquerra i un minut més enllà, en deixem un altre que baixa cap al mateix costat. Passem per una caseta en ruïnes i uns camps abandonats de cirerers i avellaners.
10 min. Deixem un camí que puja cap a la dreta i que serà per on farem la tornada. Una mica més endavant, a la dreta trobem una barraca (1). Aquesta barraca és de dimensions reduïdes, però cal destacar la grossa pedra que tanca la coberta.
El camí surt a un terreny erm i hi fa un gran revolt; baixem i passem el torrent on hi ha una gran abundor de canyes. Una mica més enllà el camí deixa un camp a sota i planeja. Deixarem un trencall que marxa cap a l'esquerra i que després també s'ajuntarà amb el nostre camí. Deixem una pista que marxa cap a l'esquerra i tirem endavant, tot fent una pujadeta. Baixarem per l'altra vessant on hi ha uns camps abandonats i en el primer marge que trobem, hi ha la barraca (2). La particularitat d'aquesta construcció integrada en el marge és que és de planta rodona, té un petit graó per entrar-hi i que el sostre sobresurt uns 80 cm per damunt del marge.
El camí baixa pel costat dels antics camps. Veiem una caseta a l'esquerra i sortim a una pista al costat d'una construcció.
20 min. Prenem la pista cap a la dreta i més endavant en deixarem una altra, també a la dreta, tancada amb una cadena; la pista es transforma en un corriol que revolta una clotada. El camí es torna a convertir en pista i deixem l'entrada d'una finca, a la dreta. Planegem entre camps de cirerers i veiem una pista de tennis.
30 min. Sortim a una pista asfaltada. A la dreta tenim una pista que entra a una finca. Si fem la curta pujada veurem la barraca (3) al costat d'una construcció. La finca està conreada i, per tant, cal respectar-la.
Seguim el nostre camí per asfalt fins a les envistes de les Cases de Puigmadrona (32 min). Allà, girem a la dreta i tornem a una pista de terra que va passant entre camps de cirerers, ametllers i oliveres. Deixarem un trencall a l'esquerra i un a la dreta que van als camps i en un revolt molt marcat, ja dins el bosc, veurem un corriol que puja cap a la dreta. Hem de tirar endavant per la pista i un minut més enllà deixem un trencall que marxa cap a l'esquerra. La pista planeja i en un revolt (45 min) la deixem per girar cap a l'esquerra; pocs metres més enllà trobem la barraca (4). Aquesta barraca ha perdut el sostre i havia tingut porta. Al seu costat hi ha un dipòsit d'aigua i una pica on es feia el brou bordelès (la llàstima és que el dipòsit és ple de deixalles).
El corriol baixa entre els pins i ens trobem una barana i un tram d'esglaons fets amb troncs. Al final de la baixada girem a l'esquerra i passem una clotada amb canyes. Pugem per camps abandonats i, a la dreta, veiem les ruínes d'una caseta. Sortim a una pista ampla (54 min) i la travessem per pujar per un corriol que ens porta a una altra pista, on girem cap a l'esquerra. Planegem entre els pins i veiem, a l'esquerra, un marge molt interessant. Quan s'acaba aquest marge veiem un corriol que puja cap a una construcció que tenim una mica més amunt. A la dreta veurem, una mica allunyada, la masia de Can Maimó. El corriol ens porta a una construcció de totxanes (5), sense sostre. Hi podem veure la menjadora per l'animal, un banc i al costat de la porta, la llar de foc.
Uns 50 metres al sud-est d'aquesta construcció trobem un dipòsit d'aigua i la bassa per fer el brou bordelès (6); la veritat és que costa imaginar-se aquest vessant amb vinyes.
Retornem a la construcció i desfem el camí que hem fet per arribar aquí; abans, però us podeu acostar a veure Can Maimó.
De nou a la pista, deixem el corriol que ens hi ha portat i tirem amunt, en suau pujada. Enllaçarem amb una pista i entrarem en el recinte del cementiri de Roques Blanques (hi ha una tanca canadenca a l'inici i al final. Trobarem un corriol, a la dreta, que travessa una clotada i s'enfila decidit per l'altra banda. Trobem una pista transversal i la prenem cap a l'esquerra. Uns metres més endavant trobarem, a la dreta de la pista, el que devia ser un dipòsit d'aigua (7); la pista l'ha escapçat i, segurament, també ha fet desaparéixer la bassa de brou bordelès.
Planegem i veiem una bòbila que tenim a l'esquerra; també veurem Can Domènech i un molí de vent. La pista gira i s'enfila. Només la seguim uns metres, perquè prendrem un corriol, a la dreta (1 h 25 min; senyals de PR) que s'enfila per la carena, entre alzines. Trobarem alguna fita que indica els termes municipals del Papiol i Sant Cugat. Força amunt, veurem un dipòsit, a l'esquerra i, més endavant, una altra construcció de totxanes, al mateix costat. Això ens indicarà que ens acostem al cim.
1 h 42 min. Puig Madrona. Hi ha una torre de vigilància d'incendis forestals i gaudim d'una magnífica vista panoràmica de la vall del Llobregat i massís de Collserola. Emprenem la baixada per la pista que hi arriba, però en fer un revolt la deixem per prendre un corriol (senyals de PR) que baixa molt decididament i ens fa sortir al darrere de l'ermita.
1 h 50 min. La Salut. És l'exemplar romànic més interessant de la serra de Collserola. Al seu entorn hi ha un banc allargat i una zona de pícnic en un pla amb pins.
Prenem la pista que baixa i ben aviat passem un collet. Seguim la pista que baixa i puja, tot revoltant el puig del Rossinyol i arribem a un altre collet.
1 h 58 min. Coll d'en Faura. Aquí prenem el corriol que baixa cap a la dreta. El camí baixa diagonalment i, més avall, fa alguns revolts, per baixar tot seguint la torrentada. Deixem un camí a l'esquerra i la baixada ens porta al camí que hem seguit a l'anada, molt a prop de la barraca (1), des d'on retornem al punt d'inici de l'excursió.
2 h 23 min. Les Escletxes.
Podeu consultar les característiques dels elements a la Wikipedra: (http://wikipedra.catpaisatge.net/).
Situació dels elements que es visiten en aquest itinerari i el seu codi a Wikipedra:
- X Y alt.
- barraca 1: 418516 4588545 135 (codi: 5989)
- barraca 2: 418137 4588606 132 (codi: 7391)
- barraca 3: 417938 4588870 137
- barraca 4: 417865 4589426 132 (codi: 5201)
- barraca 5: 417323 4589443 126 (codi: 5810)
- bassa 6: 417357 4589394 111
- bassa 7: 418277 4589803 175
Els trobareu al mapa indicats amb un punt de color verd (la situació és aproximada).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada