BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: La fita del serrat de Viranes

26 de febrer del 2014

FINS ON ARRIBA LA CABANA DE VOLTA?

 
En aquest món de les construccions rurals hi ha diferències significatives en la tipologia de les construccions.

Cap a les terres de ponent, la cabana de volta és predominant i gairebé exclusiva. Són construccions de gran volum amb el sostre de volta de canó, moltes amb llar de foc i també amb dormidor. Segurament estaven pensades per fer-hi una estada més llarga, cosa que anava en funció del tipus de conreu.

A Talamanca també n'hi ha alguna, però aquest cap de setmana n'he visitat una a Olost, al pla de la Tria.
 
I crec que n'hi ha més...
 
 



La barraca té unes dimensions força grans: 3,45x2,06 m. L'altura interior és de 2,10 m. La porta està perfectament centrada i a cada costat, les parets fan 53 cm; l'altura de la porta és d'1,60 m. Els blocs que formen el bastiment de l'entrada han estat treballats i potser hi havia hagut una porta.
 
 
És curiosa la finestra, que ve a ser una mena de triangle. L'obertura interior fa 80 cm d'ample, però a la part externa només en fa 5! Si tenim en compte que les parets fan 80 cm, ens trobem que és una curiosa espitllera.
 
Tot i que no hi ha un espai dedicat a la llar de foc, al final de la construcció hi ha una sortida de fums.
 
 
Una altra cosa que destaca és la llinda on hi ha la data de 1883. La pedra és un gres, força erosionat pel temps i això farà que la data es vagi esborrant. A sota sembla que hi hagi unes lletres, que potser eren el nom del propietari.
 
 
Per la data, estem en el període d'extensió de la vinya, però aqui hi havia aquest o un altre conreu? I si hi havia vinya, segurament va trigar pocs anys, 3 o 4, a ser atacada per la fil·loxera.
 
I acabem amb el títol de l'article: fins on arriba la cabana de volta? Crec que seria un tema interessant veure quin límit nord té aquest tipus de construcció.
 

 
 
 

2 comentaris:

  1. Ramon Artigas (Drac Verd de Sitges)6 de març del 2014, a les 23:29

    La cabana de volta situada més al nord que hi ha catalogada a Wikipedra, crec que és el codi 5304 de Biosca, latitud 4631248 (ED50) i la segueix el codi 7138 de Torrefeta i Florejacs, latitud 4627648 (ED50), totes dues de la comarca de la Segarra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la informació Ramon.

      La Segarra ja és més a prop del lloc on hi ha aquesta tipologia, però al Lluçanès, jo crec que és més estrany.

      Elimina