BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

5 de maig del 2016

LA CURIOSA BARRACA DE LES OLLES

Al massís d'Ardenya, amb grans blocs granítics i moltes restes prehistòriques, trobem la barraca de les Olles, al terme municipal de Sant Feliu de Guíxols.


La curiositat és que els armaris que hi ha a les parets estan fets d'olles partides per la meitat.

No sé si, originàriament, les olles eren senceres i s'han trencat amb el temps, però no deixa de ser curiosa aquesta utilització.





La construcció és de planta rectangular d'uns 4x2 m. La porta fa uns 85 cm d'amplada i a la paret oposada hi ha una finestra, molt gran. 



Tot entrant a la construcció veurem tres olles a la paret de la dreta i dues a la paret de l'esquerra; en aquesta banda hi ha una part que és de roca natural. 





La coberta devia ser de material vegetal, perquè no es veuen restes de pedres a dins. El sostre era a dues vessants. 


S'observa a la part alta de les parets, unes pedres que sobresurten una mica i que potser servien per apuntalar el sostre. L'altura de la paret a la banda de la finestra és de 2 m, mentre que a la banda de la porta fa 1,85 m. S'observa morter entre els pedres, però fet amb sauló i sembla que és molt resistent.



La barraca està orientada al S/SE. Ara, el bosc domina arreu i no es veu cap mena de panoràmica des de la barraca. Crec que la barraca podria estar relacionades amb les feines del bosc (potser l'extracció de suro o el carboneig), més que amb la pastura. En tot cas, si algú ho sap i ho vol explicar...












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada