BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

10 de juny del 2009

FORATS DE TRUMFOS AL PEU DEL ROC DE LA PENA (ALINYÀ)

Alinyà és un poble de l'Alt Urgell, situat al peu del roc del Galliner i del roc de la Pena. Fa pocs dies vam fer una excursió amb uns amics que tenen les arrels en aquestes contrades solitàries i feréstegues. L'objectiu era el roc de la Pena, des d'on es gaudeix d'una vista a vol d'ocell de la vall. Però, en el camí de pujada i en el de baixada, vam poder veure uns quants forats de trumfos. Alguns eren només un bony en un prat, en d'altres hi vam ficar el cap i en d'altres hi vam entrar. Aquí en teniu els més interessants.

Un dels forats de trumfos és al costat de l'Espluga dels Castellars i forma un conjunt ben interessant. Com el seu nom indica, l'Espluga dels Castellars, és una bauma que es va aprofitar per a tancar el bestiar com ho desmostra la paret de pedra seca que l'envolta. Al peu de la roca on hi ha aquesta bauma s'estenen unes antigues feixes, amb marges de pedra seca i que formen una petita clotada; a l'altre costat, tocant a la roca hi ha el forat. Segurament el forat es va construir en aquest punt per tal de no perdre espai per al conreu.



Espluga dels Castellars (esquerra). Vista des de l'interior del forat de trumfos (dreta) i el forat vist de fora (a sota a la dreta)


L'altre forat de trumfos que vaig trobar molt interessant és el que hi ha al costat del corral del Manyo. No hi ha només aquest forat, sinó que al seu costat n'hi ha dos més. El més gran té uns graons per entrar-hi; la llargada és d'uns 3 m i fa uns 2,5 m d'alt. A més, a diferència dels altres forats que tanquen la volta per aproximació de filades, aquest està fet amb la tècnica d'arcades successives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada