BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

13 d’agost del 2009

PATRIMONI URBÀ DE LLÍVIA (II): LES LLINDES (I ALTRES ELEMENTS) AMB DATA

Aquest segon lliurament del patrimoni urbà de Llívia té un títol una mica enganyós, perquè no totes les llindes tenen data ni totes les dates són en llindes. El que trobareu serà una fotografia dels elements urbans que tenen data. A Llívia, he pogut identificar 58 elements que tenen data, ja sigui de construcció o de renovació.

Tot seguit podeu veure una llinda en fusta datada el 1623. Aquesta llinda, que seria la casa més antigua de Llívia (datada), va desaparèixer. En el lloc que ocupava la casa, al carrer Fontcitrana, ara hi ha un grup de cases noves. La construcció d'una casa nova no era un motiu per fer desaparèixer la llinda, podia quedar com un element decoratiu en la paret, tal i com era; però, potser ara és a casa del promotor o del constructor o potser va ser llençada a la runa com una cosa sense valor. Si aquesta llinda feia 380 anys que era allà, s'hi podia haver quedat! Què trist és un país que no respecta la memòria dels avantpassats!




La data més antiga és la que trobem a la llinda d'entrada de l'església (1617) i la més moderna correspon a la portalada d'entrada d'una casa (2010). Així, en resum, tenim 3 dates del 1600, 16 dates del 1700, 23 dates del 1800, 15 del 1900 i una del 2000.

És molt freqüent que les dates siguin a la llinda d'entrada de les cases, però també en podem trobar a les finestres i en altres punts. De les dates que he localitzat, 22 corresponen a la llinda de la porta, 15 són a la llinda d'entrada al recinte de la casa, 13 són a la finestra, 5 són en una paret, dues corresponen a fonts i una a un abeurador.

El material on podem veure les dates és el granit (44) i també en podem trobar en fusta (7). La resta estan fets en ciment (2), elements de metall (3) i també hi ha un esgrafiat i una placa.

En 22 dels elements fotografiats hi ha les inicials del propietari, en 7 hi ha el nom i cognom i en una el nom de la casa. En les llindes, a més hi ha altres coses dibuixades; la més freqüent és la creu (10). En les llindes que tenen any només n'hi ha una amb JHS (símbol de Jesucrist) i una on sembla que hi hagi escrit "JANE" (o sigui, gener). També hi podem veure una corona, un sol i una X. Finalment, hi ha una de les llindes que té la creu i el símbol JHS.



1 comentari:

  1. Joan,
    Em semblen molt interessants aquestes observacions. Sovint tenim tresors al voltant i no ens adonem de la seva existència.
    Potser aquesta ignorància fa que, malauradament, alguns d'aquests tresors (com la llinda de 1623) desapareguin.
    Celebro que hi hagi persones com tu, que amb les teves observacions contribueixes a la divulgació i, per tant, a la conservació d'aquest patrimoni.
    Gràcies.
    Carles

    ResponElimina