BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

26 de gener del 2012

L'ALBELLÓ O MINA DE LA VALL (ALPENS)



En aquesta recerca poc científica d'albellons i altres conduccions subterrànies d'aigua he topat amb la mina de la Vall. Si fins ara les construccions que havia vist d'aquest tipus semblaven fetes per tapar un torrent i guanyar terreny conreable, aquesta construcció ja surt una mica d'aquesta tònica, perquè està fet amb la tècnica de les mines d'aigua; és a dir, amb uns pous cada 30 m, aproximadament. L'amic Eloi és qui ens en va parlar. Tot voltant pel Lluçanès amb l'Eloi i el seu fill i en Francesc i el seu fill, hem fet cap a la mina. Els grans hem fet el recorregut una vegada, però els joves (no hi ha com tenir 10-12 anys!)  l'han fet 4 o 5 cops.



Cal dir que de totes les construccions d'aquest tipus que he vist, aquesta és la que té unes dimensions més considerables, perquè arriba als 174 m. L'entrada la fem una mica més avall de la pista que va a la casa (la mina, passa per sota la pista). En aquesta entrada hi ha un bloc que la tapa i només deixa una obertura de forma triangular.


L'única possibilitat és passar estirat. Un cop hem superat aquest pas ja som a dins la mina, que sempre té unes dimensions força còmodes i, a més a més, no està colmatada ni gaire enfangada. Només en els primers metres, la conducció fa una mica de gir; després ja es fa rectilínia.




El primer tram té una trentena de metres i té el sostre de lloses planes; comença amb una alçada de 88 cm i augmenta fins a 1,10 m. Es poden apreciar precipitacions calcàries al sostre. Aquest primer tram acaba en un pou rodó des d'on es pot sortir fàcilment al camp.

El segon tram és del mateix estil. L'amplada es redueix una mica (75 cm) i l'altura que, a l'inici és de 75 cm, va augmentant fins arribar a 1,20 m. La llargada és de 40 m. També acaba en un pou, aquest de planta rectangular, d'uns 50 cm d'ample i 2 m d'altura. La llosa que tapava el forat està mig penjant i obliga a fer un pas estret.


El tercer tram comença també amb el sostre de lloses planes, però als pocs metres es transforma en una volta de canó. L'amplada es manté en 70 cm i l'altura és d'1 m. El pou que trobem és idèntic a l'anterior, però la llosa tapa el forat.



El tram que vé a continuació és una mica més baix (80 cm) i també acaba en un pou de les mateixes dimensions que els anteriors, però d'1,60 m d'altura.




El darrer tram té una longitud de 30 m i es fa una mica més alt (1,10 m). La sortida no és que sigui el punt més difícil del recorregut, però cal fer un moviment una mica hàbil per sortir per un forat de poc més de 45 cm de diàmetre que deixen els blocs que han caigut.

Sortim a una mena de tancat amb parets de pedra seca d'uns 2 m d'altura on desemboca el rec que vé de sota el poble.

Tot seguit us deixo el croquis de l'albelló o la mina de la Vall, una construcció realment notable i de la qual ens agradaria conèixer l'origen.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada