BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

25 de febrer del 2012

L'ALBELLÓ DEL TORRENT DEL SOLÀ



Desconec si aquesta construcció té un nom propi, però l'anomeno així per la proximitat a aquest torrent. En Josep, un conegut de Sallent, em va indicar la seva situació després d'haver llegit un dels articles del bloc. Segons em va explicar, havia passat moltes vegades per aquest indret i mai s'hi havia fixat. Es tracta d'una construcció que té per finalitat evitar que l'aigua que cau dels camps que hi ha més amunt, malmeti el camí.





Aquest camí deu ser un camí antic, perquè uns metres més avall hi ha un pont  que travessa el torrent del Solà també fet de pedra seca (amb una part superior de formigó!).



La construcció que ens interessa fa uns 6 m de llarg. L'entrada és de forma triangular i s'obre en una llarga paret de pedra seca que aguanta el camí. L'altura de l'entrada és d'1,35 m. La construcció està feta amb blocs calcaris i el sostre és de lloses planes.



Al principi, aquestes lloses gairebé on es veuen (només en podem veure uns 10-15 cm), però més endavant ja podem veure uns 50 cm de les lloses.



El conducte presenta dos resalts amb blocs irregulars. El primer és d'uns 70 cm i el segon de 50 cm. Aquest segon ressalt ens porta a un pas força estret que surt a un clot d'uns 70x70 cm amb una fondària sde 80 cm i situat a la vora del camí.






Per aquest forat és per on devia passar l'aigua que saltava per la petita paret que hi ha al peu dels camps.



De tota manera, el costat d'aquest forat que és més a la vora de la paret per on cau l'aigua, presenta una acumulació de blocs de roca; potser, era un sistema per evitar que les branques i fulles tapessin el conducte. És impossible saber-ho perquè al peu de la paret de roca hi ha vegetació. Actualment han obert (o netejat) una rasa que des del peu de la paret, va en paral·lel al camí i va a parar al torrent.

Si el voleu anar a veure el trobareu a les coordenades 409541/4631131/ED50, i a una altura de 335 m.

Amb aquest croquis us podreu fer una idea de com és aquesta construcció.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada