BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

23 de juliol del 2017

FITES DE LA FRONTERA AMB EL REGNE DE FRANÇA

De fites en podem trobar a molts indrets, però al límit del Capcir, en trobem unes de ben curioses que ens recorden els temps en que el rei de França arribava fins aquest punt. Sembla que n'hi ha un bon grapat en tota la carena, però cal tenir present que estem en un indret humit i boscós, amb la qual cosa cal tenir en compte que la molsa en pot haver tapat unes quantes.




A l'entorn del coll de les Ares, al nord de Puigbalador, en podreu veure unes quantes. Arribar al coll no té gaire secret, perquè si des del poble, baixem a travessar la carretera D 118, arribarem a unes cases i d'allà surt la pista que ens hi portarà.

El camí comença travessant prats de dall, en lleu pujada. Trobem una bifurcació, però el nostre camí és evident, cal tirar pel mig. Comencem a trobar bosc: pins, però també avellaners, bedolls, faig... Trobarem un altre trencall on cal anar cap a l'esquerra i després de pujar una mica, fem un tram planer, fins a la darrera pujada que ens situa al coll. Cal dir que és un coll molt poc evident. De fet, és un prat, enmig del bosc.

A primera vista no hi ha pedres, una condició indispensable perquè hi hagi inscultures! Cal baixar una mica i trobarem una tanca. Per si no ho sabeu sou al camí de Vauban. En un arbre hi ha un cartell que indica "pierres gravées" i ben a prop en teniu dues.

Una és en un gran bloc d'un metre i mig d'altura; allà hi ha una flor de lis. 




Ben a prop, en una pedra petita i plana hi ha una creu de 22 cm de llarg i 10 cm d'amplada.



Per veure'n més cal que continueu pujant, per la vora de la tanca que teniu a l'esquerra. Hi ha una tanca transversal que cal passar i una mica més endavant hi ha una gran pedra amb quatre inscultures: la flor de lis, una creu, una "F" i una rodona amb quatre barres.







Si continueu pujant en un roc de poc més d'un metre, hi veureu una creu.




Sembla que la creu era la representació de la corona catalanoaragonesa, així com la rodona amb les barres, per tant estaríem parlant del segle XVII. En canvi, la flor de lis, un símbol heràldic adoptat a l'Edat Mitjana per la casa reial francesa, és posterior a aquests símbols i, ja les situaríem al segle XVIII. També cal tenir en compte que després de la Revolució Francesa, molts d'aquests símbols van ser destruïts. De la "F" no se'n coneix el significat, però podria ser, senzillament el terme d'una propietat. 

Situació de les pedres:

- 427471/4724389
- 427604/4724413
- 427752/4724477
- 427751/4724480

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada