BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

10 de juliol del 2020

UNA PLETA AL NORD DEL PUIGMAL

En un altre article d'aquest blog:
(http://patrimonimuntanyenc.blogspot.com/2020/04/un-pastor-der.html#more), vau poder llegir les inscripcions d'en Pere Orriols, un pastor d'Er, que es poden veure en un parell de llocs. Ara, us en faré conèixer una altra que és en una pleta situada al davant de les antigues pistes d'esquí de Puigmal.




Una mica més amunt del que podríem considerar els edificis centrals de les pistes, trobarem una pista a l'esquerra que serà el punt d'inici del camí per anar a veure la pleta. La pista baixa lleument i arriba a la Ribera d'Er, que travessarem per un pont. Allà hi ha el refugi de les Planes.

Deixarem el refugi a la dreta i pujarem per un vessant herbat on més amunt es defineix una mena de pista que puja de valent, fins que es converteix en un camí planer. Anirem seguint el camí fins arribar a un esperó. Si ens hi fixem trobarem un cartell indicador en un pi (a la dreta) que serà el punt des d'on baixarem a la pleta. Fins aquí haurem caminat poc més de 45 minuts.

Hem de baixar cap a l'esquerra i travessar un bosquet de pins, després del qual hi ha un vessant herbat que baixa. Ens mantindrem relativament a prop de la cinglera fins que descobrirem un camí de pedra seca, que planeja fins a la pleta.


El camí ens porta a la barraca més gran. Aquesta barraca és de planta rectangular d'uns 13 metres quadrats, amb una petit tancat a l'entrada d'1,5 m de llargada i de la mateixa amplada de la barraca.  Aquest mur és baixet i es difumina en el pendís on està ubicada la barraca.


Segurament, en algun moment es va fer alguna cosa amb la barraca perquè es veuen les restes de fustes. A la paret de l'entrada de la barraca es veuen moltes inscripcions, relativament contemporànies (1975, 1984, ...). Enmig de totes aquestes inscripcions n'hi ha una que desconec si pot ser real o no.


No seria estrany que la barraca fos del segle XVIII, però la veritat és que hi ha moltes inscripcions i de persones amb inventiva n'hi ha moltes... En fi, deixo que ho valoreu...

Però el que sí que hi ha en una pedra de l'interior (a prop de l'entrada) és la inscripció que atribueixo a Pere Orriols, perquè és del mateix estil dels altres dos indrets que he esmentat.



Molt a prop d'aquesta barraca n'hi ha una de tipologia ben curiosa; de fet, és de planta irregular i té la coberta de lloses. Els murs, però es veuen molt ben construïts.


Aquesta barraca fa uns 5 metres quadrats i està en perfecte estat, malgrat que a sobre hi reposa una grossa biga de ferro.




Les dues barraques que hi ha més avall estan en molt mal estat. Fan uns 6 metres quadrats. En una es veu un armari en una de les parets.


Una cosa a destacar és el contrafort que té una d'aquestes dues barraques. Aquestes barraques i la grossa que hem definit al principi no sembla que hagin tingut sostre de pedra.



No es veuen gaire restes de murs, però evidentment la cinglera era un bon mur per al bestiar. Com en altres pletes que podem trobar al vessant sud, al Ripollès, aquí es veuen quatre barraques, una força gran i les altres de dimensions més reduïdes.

Finalment, una altra curiositat que trobarem en una pedra a prop de la cinglera, són unes inscultures.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada