BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

5 de desembre del 2020

UNA MINA INACABADA A LA COMA D'EN COSTA?

L'havia vist ja fa uns anys. Des de la carretera de les Aïgues vaig veure un forat en un vessant i hi vaig baixar. Era tard i no portava cap mena de llum. Vaig decidir tornar-hi, però el temps ha anat passant i no ha estat fins fa uns dies que hi he entrat.


El cert és que ara no és visible des de la carretera de les Aïgues i m'hi vaig acostar pel barri del Pomeret. Al final de les cases segueix una pista que cal abandonar quan es troba una carena. El corriol puja de dret fins a la carretera de les Aïgues; una mica abans d'arribar-hi cal decantar-se cap a la dreta per arribar al punt on hi ha el forat. Les coordenades són 426126/4584984/246 i està situada en un dels vessants de la coma d'en Costa.

En arribar-hi sorprenen les dimensions de l'entrada. Fa uns 3x4 m i l'altura també és d'uns 3 m. A la dreta, i en direcció nord. hi ha el forat. També cal dir que ha caigut un tros de visera.


Al fons de l'entrada hi ha una mena de seient que fa uns 40 cm d'amplada i el mateix d'altura.


Com ja he dit, a la dreta, s'obre el forat. Primer hi ha una altra mena d'entrada amb uns forats a la paret que desconec si tenien alguna utilitat.






El que podria ser la mina té una amplada d'uns 60 cm i una altura d'1,30 m. Fa una lleugera pujada des de l'entrada i després baixa una mica arribant a uns 12 m de llargada.






També és curiós que a l'entrada i a mig camí hi ha uns forats arran de sòl que tampoc sé si tenien alguna utilitat o es van fer posteriorment. A mig camí, al cantó esquerre, hi ha una mena d'eixamplament.

A fora es pot veure una paret de pedra seca a l'esquerra i a la dreta hi ha un petit mur fet amb diversos materials.


Aquesta galeria s'obre en el vessant d'un llom, en un indret de força pendent i té un sentit clarament al nord. Tinc tota la impressió que aquesta galeria és una mica que no es va acabar, segurament perquè no s'hi va trobar aigua i es fa suspendre l'excavació.





3 comentaris:

  1. Molt bona troballa!
    Amb tot, podras revisar les coordenades?

    ResponElimina
  2. Les coordenades són correctes (sempre hi pot haver una petita diferència), però crec que es pot trobar sense gaire dificultat (si és aquest el motiu de la teva pregunta.

    ResponElimina
  3. Jo l'he trobat esta bastant accesible.

    ResponElimina