BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

18 de novembre del 2022

CORRAL DE PEDRA

Al mapa d'Andorra, publicat per l'editorial Alpina, vaig veure aquest nom. La veritat és que vaig pensar que no podia ser correcte, però el mapa oficial d'Andorra em va treure de dubtes. No sé si "Pedra" fa referència a un malnom o és senzillament la definició del material del qual està fet.

És una rústega i bonica barraca al costat d'una pleta, situada a peu d'una carena en un indret herbat de força extensió a 2530 m d'altura. 

La barraca és de planta circular externament, però interiorment és quadrada, i el sostre és de falsa volta. A les cantonades hi ha les pedres que permeten passar de la planta rectangular a la circular, però segurament per donar-hi més consistència hi ha un tronc que fa de suport. 

La barraca és molt rústega i només hi ha un armari.

L'entrada és situada força encarada al nord, però segurament la seva situació en un punt enclotat feia que fos ben protegida.





La pleta és de planta irregular, amb tendència a ser rectangular. Ben a la vora, en un roc gros, hi ha un petit tancat que pot ser l'indret on es posaven les ovelles malaltes o per altres motius.

Hi podeu arribar des de les Bordes d'Envalira. Al final de les cases, en el  límit de les parròquies d'Encamp i Canillo (en direcció al port d'Envalira), hi ha un corriol que s'enfila decididament pel vessant. Després va pujant a prop del rierol fins a sortir a una zona on se'ns eixampla el panorama. Planerament, travessarem un camí que ve del port d'Envalira i, una mica més endavant, en un indret pedregós arrecerat al vessant de la muntanya, hi trobarem la pleta. Hi haurem estat 1 hora des de la carretera.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada