BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

27 de febrer del 2023

UN FORN O UN POU DE GLAÇ?

El dia 12 de febrer, l'Ateneu Santfeliuenc va fer una jornada de treball en una construcció de la serra de Collserola. Cal dir que aquesta construcció jo l'havia catalogat el dia 14 d'octubre de 2014 a Wikipedra com un forn de calç amb el codi 490.

Aquesta jornada formava part d'un seguit d'activitats complementàries a l'exposició "Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya". L'activitat volia esbrinar què era en realitat la construcció perquè tenien referències de l'existència d'un pou de glaç en aquest sector.

Amb la supervisió del Parc de Collserola es va fer un petit sender per arribar amb facilitat a la construcció. En les imatges següents es pot veure el traçat del sender. En la primera fotografia es veu l'inici del camí des de la pista. En la segona imatge es veu el sender des de la pista.


Mentre un grup feia aquest camí, un altre grup es va dedicar a desbrossar la vegetació que ocupava els costats i, finalment, va quedar com es pot veure.


Finalment, amb la construcció neta els historiadors van fer el traçat de la planta.

Tot mirant la construcció podem veure que es va excavar parcialment, aprofitant potser una petita balma. 

La pedra semblaria que ha patit l'atac del foc i la part alta es veu unes filades de pedra seca que recorden la vora que hi ha en els forns de calç. Aquesta estructura de pedra seca tenia la finalitat d'evitar l'erosió de la paret i la caiguda de terra a l'interior.


En la fotografia es pot veure l'entrada de la construcció. A l'esquerra es veu la pedra natural amb un petit mur a la part baixa. 


No obstant la neteja que es va fer, no es podia treure la terra atès que es tracta d'un element patrimonial i cal demanar permís, cosa que sembla es farà properament. Per tant, sense treure la terra no es pot assegurar el seu ús.

De moment ens hem de quedar amb el dubte de si és un forn o un pou de glaç. De tota manera no es pot descartar que hagués tingut dues utilitats.

El que sí és cert és que després de l'exposició i les jornades complementàries n'ha sorgit un grapat de persones interessades en la pedra seca a Sant Feliu de Llobregat. Esperem que ens sorprenguin amb més activitats relacionades amb la pedra seca.

1 comentari: