BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

26 de maig del 2010

L'ALBELLÓ DE CASTELLAR DEL VALLÈS


A Castellar del Vallès hi ha uns membres del centre excursionista que estan inventariant els elements patrimonials que hi ha al seu terme municipal i que tenen relació amb la pedra seca.




Al full informatiu de la Pedra Seca (maig de 2010) va sortir una proposta d'itinerari pel terme de Castellar i, tot aprofitant un matí, vaig anar a fer-hi una ullada.
Cal dir que l'itinerari em va satisfer completament. Primerament perquè el croquis era exacte i, per tant, localitzar els elements va ser molt fàcil i per altre perquè la casualitat va fer que conegués en Joan, l'autor del croquis que jo portava a la mà i amb qui vaig xerrar una bona estona.


Els elements que vaig veure en el recorregut eren variats: forns de calç, barraques exemptes, barraques margeres, basses de brou bordelès, però la construcció més interessant (i que va ser l'objectiu que em va fer anar a caminar per Castellar) va ser l'albelló.

Segons el diccionari, un albelló és un conducte subterrani per on se'n van les aigües sobreres o brutes. Tot buscant per internet vaig veure en un bloc d'espeleologia (http://www.espeleobloc.blogspot.com/) un article sobre el Torrent Tapat i vaig pensar que havia de ser una cosa força interessant. Uns dies més tard d'aquesta descoberta, tot mirant els mapes de l'ICC, em vaig fixar en un punt de la Segarra on un torrent despareixia i tornava a sortir més enllà; mirant la fotografia aèria em va semblar que havia de ser un cas semblant al Torrent Tapat. Una mica més tard em va arribar el full informatiu que he esmentat i vaig començar per anar a veure la construcció de Castellar.


L'albelló de Castellar és una obra curiosa. Un torrentet, relativament enclotat, on hi ha tres trams tapats i al capdamunt de tot, una barraca. Després de parlar amb en Joan, qui em va comentar que en desconeixien la finalitat, vam arribar a la conclusió que era una obra per guanyar terreny conreable. Realment amb la nostra mentalitat actual pot costar imaginar tant de treball per guanyar uns metres de terreny.


El primer tram de l'albelló té uns 8 m i és el tram de secció més baixa i linial. Uns 5 m més enllà hi ha el segon tram, que té una llargada d'uns 32 m. L'amplada inicial és d'uns 70 cm amb uns 90 cm d'altura i al final es fa més alt. El traçat fa una lleugera corba. En aquest tram és on ens podem meravellar de la construcció, amb pedres que aguanten el sostre fet de lloses planes. Hi ha un tram, on hi devia haver un ensorrament i es va fer una volta amb ciment. En el recorregut trobem uns petits ressalts d'un pam d'alçada. El tercer tram comença uns 5 m més enllà; té uns 8 m de recorregut i fa un angle molt marcat. S'hi pot entrar gairebé dret, tot i que la boca és de forma triangular i una mica estreta. La sortida ens deixa al peu de la barraca.


Sortida del primer tram



El segon tram de l'albelló; en la foto de la dreta es pot veure el tram on hi ha la volta

















Sortida del tercer tram i la barraca

1 comentari: