BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

2 de juny del 2011

LA RUTA DE PEDRA SECA DE MONISTROL DE CALDERS



Fa uns mesos que estic seguint els itineraris senyalitzats que no conec (i que podeu veure al final de la plana d'inici del blog).

L'itinerari de Monistrol de Calders és molt interessant. Es tracta d'un itinerari pròpiament excursionista, amb això vull dir que no és una ruta lineal ni de poca durada i desnivell; gaudeix d'unes grans visions panoràmiques des dels punts culminants de la ruta i podem veure, sense esforçar-nos gaire, més de 20 barraques. I dic sense esforçar-nos gaire perquè n'hi ha que no són al costat mateix del camí. A més de les barraques que podem visitar en veurem moltes més, cosa que ens dóna idea de la densitat de barraques d'aquest sector.




Cal dir que es nota que la persona que ha escrit el text descriptiu de la ruta (trobareu l'enllaç a l'apartat "Itineraris senyalitzats") o bé és del país o se'l coneix molt bé perquè la descripció és molt detallada i l'itinerari està ben explicat amb molts topònims que he fet servir en les fotografies que podreu veure.

L'itinerari està senyalitzat amb pals direccionals i senyals de pintura groga, però no caldrien perquè la descripció ja he dit que és molt acurada. No obstant això he trobat un petit defecte en el tram de camí que puja de l'Horta de l'Om a la carena perquè és molt poc clar. Cal dir que quan el trobes ja es fa evident i es va veient alguna senyal de pintura, però una petita neteja tampoc li aniria malament. El mateix es pot dir de les barraques que no són a la vora del camí, una petita estassada de la vegetació les faria més accessibles.

La tipologia de les barraques és variada. N'hi ha de circulars, de rectangulars, encastades al marge i una de doble. A més veiem marges, escales, "forats del fato", basses... Les construccions tenen diversos tipus de roca: conglomerat, calcàries, gresos... perquè en aquest sector hi ha un cert embolic geològic.

A més el reconstruït dolmen del Pla de Trullars (ben diferent de quan el vaig conèixer) i el Serrat del Guaita ens permeten tenir una gran panoràmica sobre les valls que ens envolten, Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Montseny i serres del Prepirineu. Finalment els perfils de la riera i el Codro Gros, afegeixen més interès a la ruta.

El temps per fer l'itinerari és de 3 hores efectives. Si a això hi afegim el temps d'observar les barraques, tenim feina per tot un matí (com a mínim).

En arribar a Monistrol de Calders ens va sorprendre, agradablement, un anunci del Moianès en el qual hi surt una barraca de pedra seca

Us deixo un recull d'imatges, però el millor que podeu fer és anar-hi.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada