BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

4 de desembre del 2011

L'ALBELLÓ DEL SUNYER DE BAIX (TAVERTET)


A la casa del Sunyer de Baix, situada al peu mateix d'una cinglera i amb algunes construccions annexes troglodítiques hi ha un albelló. En aquest cas, l'albelló, no serveix per a guanyar terreny de conreu. La seva utilitat és desviar l'aigua que pot baixar canalitzada en cas de pluges molt abundants. La situació d'aquesta casa fa que l'aigua, que baixaria per l'estret de roca on hi ha unes rústegues escales que s'enfilen cap al pla, no entri a dins la casa.



Si pugem a la casa des de la carretera BV-5207, en els darrers metres de camí on podríem dir que anem entre la roca i la casa, l'albelló ens va en paral·lel i hi passem pel damunt. Quan passem per davant la porta de la casa i enfilem les escales cap al Sunyer de Dalt, veurem el clot del rec i el forat per on entra l'aigua.

En aquesta fotografia podem veure les escales que baixen de dret a la casa i que, evidentment, també canalitzen l'aigua.


En la part inferior de la fotografia següent podeu veure l'entrada de l'albelló, al davant mateix del que era l'entrada principal de la casa. El petit rec que hi ha al final de les escales anava directe a la casa i l'albelló li fa prendre la direcció del camí.


L'albelló està fet amb unes parets formades per blocs de dimensions mitjanes. El sostre està format per lloses planes i el sòl, suposo que és la roca mare, té també unes lloses molt planes. Tret d'una petita acumulació de terra en l'entrada de la fotografia, provocada per un tronc, podríem dir que l'albelló és completament net.



Té una llargada d'uns 15 metres amb una amplada de 70 cm i una alçada de 90 cm a la sortida.  Aquesta sortida està una mica camuflada per les branques d'un arbre mort.

En aquesta darrera fotografia es pot veure la homogeneïtat de la construcció.


Realment cal reconèixer que els nostres avantpassats feien obres amb molta intel·ligència!

2 comentaris:

  1. Hola Joan M.,

    Desconeixia l'utilitat de l'albelló (ni tampoc coneixia aquesta paraula!). El que sí m'he fixat és que algú ha "netejat" aquest veral. Fa dos anys que no m'hi passo per allà (http://www.maryannholdmyhand.blogspot.com/2009/03/barret-de-la-perereda.html) però del normal estava una mica assilvestrat tot plegat.

    No puc deixar de comentar quina tristesa em provoca l'espoli que esmentes de la Rovira...

    Salutacions i Bon Nadal

    ResponElimina
  2. Hola Luigi,

    La paraula "albelló" no té cap altre significat que "claveguera", és a dir un conducte que serveix per treure aigua. A Mallorca crec que aquesta paraula es fa servir. Aquí a Catalunya, no he trobat encara ningú que em digui si té un altre nom.

    Aprofito per comentar que he vist les barraques que has posat a la Wikipedra del sector de Núria.

    També he vist que has tornat a escriure al bloc.

    Salutacions,

    ResponElimina