BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

28 de juny del 2012

LES BARRAQUES DE COLLSEROLA


De tant en tant, entro a fullejar el butlletí digital del Parc de Collserola. Fa alguns mesos vaig llegir que es feia una catalogació de les barraques de vinya per part dels Voluntaris de Collserola. També vaig veure que s'havia restaurat alguna barraca i es proposava una visita guiada.







Ara farà cinc dies que vaig entrar al butlletí i després vaig mirar una mica la pàgina web. Vaig clicar la pestanya de patrimoni construit i vaig veure, amb una certa admiració, que hi havia un apartat dedicat a les barraques de vinya http://www.parcnaturalcollserola.cat/pages/barraques-de-vinya. A més d'una brevíssima fitxa (tipus de construcció, estat de conservació i municipi) hi ha un mapa on trobarem situades totes les barraques que hi ha catalogades fins al moment (suposo...).

Curiosament totes les barraques estan situades al vessant del Baix Llobregat; de fet, en les meves recerces per Collserola, només n'havia trobat en aquell sector. Les barraques que he anat trobant les he posat a la Wikipedra.


De tota manera, el nom (barraques de vinya) ja ens indica que hi trobarem una tipologia diversa. Trobem barraques de pedra seca, barraques d'obra, aixoplucs de marges i coves excavades.








M'he entretingut a comptar les barraques que hi ha a la pàgina web. En total (si no m`he descomptat), n'hi ha 103: 66 a Sant Feliu, 17 a Molins de Rei, 15 al Papiol, 3 a Sant Just i 1 a Barcelona i Sant Cugat. De totes aquestes construccions n'hi ha 82 que podem considerar de pedra seca, 18 que són coves o aixoplucs i 3 que es poden considerar barraques d'obra. De les 82 barraques de pedra seca, només 23 conserven la seva estructura (poden tenir un forat al sostre).


Sobre el catàleg cal dir que hi ha alguna barraca que no està ben situada; hi ha alguna barraca que té el sostre enfonsat des de fa un parell d'anys i al catàleg s'indica que està en bon estat; i també em sembla que conec un parell més de coves excavades que no estan indicades.


Aquest catàleg és una bona eina de consulta i estudi, però el més important és el reconeixement del valor d'aquestes construccions que van ser útils en el passat i que han de servir per recordar-nos d'on venim.




1 comentari:

  1. Hola Joan M.,

    Em poso en contacte amb tu, simplement per informar-te que he penjat al meu blog el teu article sobre l’inici de les curses de muntanya, que vas publicar l’any passat a la Revista Muntanya.

    Aquest número, el 895, ja es pot consultar sencer on-line: http://issuu.com/muntanya/docs/muntanya_895

    Moltes gràcies per tot

    Salutacions

    ResponElimina