BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

14 de juny del 2013

TINA DE LES GUIMBERES (MARGANELL)


Fa cinc anys vaig descobrir un bloc amb algunes fotos de tines dels termes de Castellgalí i Marganell. En una foto es veia una construcció i, al fons, la muntanya de Montserrat; només indicava un nom: les Guimberes.
 

Tot mirant el mapa de l'ICC vaig trobar l'indret de les Guimberes al municipi de Marganell i amb l'ortofotomapa vaig poder veure una construcció al mig d'un camp. Més avall hi havia una casa anomenada la Fassina. Per tant, amb aquestes dades, vaig suposar que podria tractar-se de la tina que havia vist en fotografia.


(Una dada prèvia, la fassina, és l'indret on es destil·lava el vi per fer-ne aiguardent. Semblava lògic que hi hagués una tina (o més) a la vora).
 
Com us dic, vaig anar a trobar la construcció que havia vist a l'ortofotomapa i la sorpresa va ser que era la tina que havia vist en fotografia.
 
No fa gaires dies hi vaig tornar anar; la construcció encara està en bon estat. Vista de fora la construcció es veu força impressionant i compacta. El que impacta més són les lloses planes que hi ha a la coberta.


La tina encara conserva la porta, però ara està completament emboscada (la foto és de fa cinc anys).



Al sostre de la tina hi ha una peça de ferro on hi anava la corda per agafar-se. La tina fa 2,80 metres d'altura i 2,70 de diàmetre. En el punt on hi havia la boixa hi ha un gros forat que permet entrar a dins la tina.

La construcció on hi havia la boixa fa 3,75x3,30 m i té una altura de 2,05 m. Hi ha una menjadora que ocupa tota la paret de la construcció (3,30 m) i té una altura de 65 cm. Les dues estances tenen el sostre de volta de canó.
 
 
 
 
La tina roman solitària en els camps de cereal per sobre la Bauma Gran, on hi ha un clot que recull l'aigua.



Des de la Fassina fins a la tina hi ha una mitja hora de camí. Aquí teniu el croquis.



 

2 comentaris:

  1. Segueixo amb assiduïtat el seu bloc, que tinc enllaçat.
    Miraré de fer una excursió al lloc que ens explica avui. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per seguir el bloc (jo també faig el mateix amb el vostre).

      Com podeu veure l'itinerari fins a la tina és tot per pista i un tram vorejant uns camps.

      Salutacions,

      Elimina