BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

21 d’octubre del 2013

ITINERARI DE L'APLEC EXCURSIONISTA GRACIENC (II)


Aquest tram es caracteritza per ser, actualment, gairebé urbà. Tot sortint de la plaça de la Vila (antiga plaça Rius i Taulet), la marxa anava a buscar el torrent de l'Olla i pujava fins al que ara és la plaça Lesseps (que no existia en aquella època). L'itinerari arribava fins al carrer Maignon i girava a l'esquerra per anar a buscar el que és actualment l'avinguda de Vallcarca. Abans de passar el pont de Vallcarca, el mapa, indica que es passava per sota d'un altre pont del qual en desconec totalment la seva existència. Després del pont de Vallcarca, la marxa seguia el carrer Gomis que puja una mica en relació a la riera (ara és el carrer Esteve Terradas) i anava a sortir al davant de Can Gomis (el que ara és la plaça d'Alfons Comin). Aquí hi havia un control. L'itinerari girava a l'esquerra i trobava l'inici de l'antic camí de Sant Cugat. El camí pujava directament, travessava la carretera de les Aigües i seguia la carena fins a enllaçar amb una pista i, una mica més amunt, arribava a un collet. Aquí, el camí era gairebé carener i anava a sortir al costat de la Mentora Alsina, des d'on seguia la via del funicular fins al Tibidabo. Actualment podem seguir l'itinerari gairebé totalment excepte en dos punts. El primer és el pas de les cases que hi ha al capdamunt del carrer de Collserola. La seva existència ens obliga a anar a buscar la carretera de les Aigües. Un altre punt és la pujada fins a la Mentora Alsina; la marxa deixava aquestes edificacions a l'esquerra. Ara també es pot seguir, però el corriol és molt emboscat (de fet, en una de les reixes del recinte de la Mentora Alsina hi ha un cartell vell que indica "Tibidabo"). La pujada fins al cim es feia, segons el mapa pel costat de la via (es tenia a l'esquerra). Ara el recinte del parc d'atraccions no permet fer la pujada per aquí.



ITINERARI

0 h. Plaça de la Vila de Gràcia (56 m). Pugem pel carrer Torrent de l'Olla fins a desembocar a la plaça Lesseps i, si som estrictes amb l'itinerari, revoltarem per darrere l'escola Rius i Taulet per anar a sortir a l'avinguda de Vallcarca. Prendrem el carrer Gomis, passarem per sota el pont de Vallcarca i desembocarem a la plaça d'Alfons Comin.



30 min. Plaça Alfons Comin (151 m). La revoltem per l'esquerra. Al capdamunt de la plaça hi ha un semàfor i en travessar el carrer ja som a l'inici del carrer de Collserola. Seguim aquest carrer en pujada fins que fa una petita inflexió i baixa una mica. Anem cap a les cases verdes que tenim al davant. Deixem el carrer i pugem per unes escales que travessen directament aquest grup d'habitatges. Travessem un carrer interior i al capdamunt de les cases hi ha una placeta. Anem cap a la dreta i al seu extrem trobem un corriol que puja i es bifurca. Prenem el sender de la dreta per sortir al carrer del Maduixer (per l'esquerra també hi arribarem, però el camí és més emboscat i s'ha de saltar la tanca protectora del carrer). Tenim una bona panoràmica de Barcelona i la de la torre d'Evarist Arnús. Pugem pel carrer fins a trobar la carretera de les Aigües que prenem cap a la dreta. Tenim les cases a la dreta i anem fins a l'alçada del número 378 on apareix el camí vell que s'enfila i fa un parell de girs. Després va pujant suaument una mica per sota la carena, entre pins.

1 h. Enllacem amb una pista (377 m), que puja cap a can Borni, en un revolt; per la dreta se'ns ajunta un altre camí. Travessem la pista i seguim un corriol carener que va uns metres per sobre la pista (per tant, també podem seguir-la). Arribem a un collet i si hem seguit el corriol també tocarem la pista, però hem de deixar-la i prendre un sender que va cap a l'esquerra (hi ha una fita amb les incials LGP). Deixem uns corriols a la dreta i arribem a una placeta on hi ha una construcció amb la data de 1945; és una mena de cova. A partir d'aquí el sender és molt evident i puja decidit (té trams amb molta pendent). Fins no fa gaire temps aquest camí era força emboscat, però el van descobrir els ciclistes de descens i ara és molt fresat. Passem a la vora d'una torre d'alta tensió i el camí planeja; a l'esquerra tenim el talús per on puja el funicular del Tibidabo. Trobem la tanca de la Mentora Alsina i sortim a la carretera (453 m). Ens cal anar cap a l'esquerra, pasant per sota les vies del funicular i, tot seguit prendre un corriol que puja en diagonal fins a sortir a un passeig planer que porta a una de les entrades del parc d'atraccions. Anem cap a l'esquerra i sortim a la carretera. Pugem i en trobar el carrer de la Colònia del Tibidabo, el prenem. Fem un revolt i sortim, de nou a la carretera, que tallem tot passant per unes escales fetes amb travessers de fusta i després per unes d'obra que ens deixen a la plaça del Tibidabo.



1 h 20 min. El veritable cim del Tibidabo (516 m) el trobarem pujant les escales del temple i anant cap a la dreta. En un replà hi ha la capelleta que coronava el cim del Tibidabo. És un racó força tranquil.



Nota: l'horari és arrodonit. Fixeu-vos més en els horaris parcials que no pas en els totals. El sistema que faig servir és el següent: per exemple, si entre dos punts hi he esmerçat 16 minuts, ho arrodoneixo a 20 minuts. Per tant, podeu fer el recorregut en menys temps.



En el mapa de l'editorial Alpina podeu observar el primer tram d'aquest itinerari (en verd). En groc s'ha marcat el traçat de l'itinerari original de la marxa.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada