BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

3 de desembre del 2013

LA BAUMA DEL TEIXIDOR VISTA PER RAMON VINYETA


En Ramon Vinyeta ja fa uns anys que és mort (l'any vinent serà el centenari del seu naixement); era un torellonenc al qual vaig tenir la sort de conèixer i de qui podria dir que va ser el meu referent pel que fa a les guies excursionistes.

La primera guia d'itineraris que vaig tenir va ser la guia de Bellmunt (publicada per l'editorial Alpina a l'any 1961, tot i que jo la vaig comprar al 1975) i, més tard, vaig anar comprant altres publicacions seves. 

En Ramon Vinyeta era, és evident, excursionista, fotògraf i va editar moltes publicacions.
La bauma del Teixidor (dibuix de Ramon Vinyeta)


Havia corregut molt per les serralades del nord d'Osona i Ripollès. Era un bon fotògraf, amb una col·lecció impressionant de plaques de vidre, negatius i diapositives. Les seves xerrades eren èpiques i amenes: amb una gran varietat de fotografies d'un mateix lloc.
 
Aquesta introducció és per posar-vos en antecedents sobre la persona, si és desconeixieu qui era.

Tot mirant el Boletin de la sección de Montaña y CADE (el precedent de la revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya), en el núm. 11 de setembre de 1950, vaig trobar un article seu: Trogloditas en la Sierra de Milany.
 
En aquest article parla dels habitants de la bauma del Teixidor, tot i que ho fa en segon terme, fent servir també el nom de bauma del Burbau.

En una publicació de la festa Major de Torelló dels anys 80 també parlava de la bauma, però ho feia de forma molt general; crec que el text de la revista del CEC, és força interessant com podreu veure a continuació.




Com podeu veure, en la segona pàgina hi ha un dibuix que ens mostra com era la bauma, quan en Ramon Vinyeta hi va fer la visita. També és molt interessant el croquis de la construcció que ens demostra les dures condicions de vida, malgrat que en l'article idealitzi força la forma de vida d'aquesta gent.


Si fem cas del croquis podrem veure que no hi ha portes a tot arreu. La que suposo era la habitació dels pares i la filla, al costat del rebost, no té porta i tampoc en té la del noi, situada a l'altra costat del menjador. M'imagino les nits d'hivern, amb tota la família a la vora del foc i després marxar per anar a colgar-se al llit, amb el màxim de roba possible.

De la lectura de l'article jo hi veig unes condicions de vida molt precàries. Si bé és cert que som en època de postguerra i que les condicions dels habitants dels pobles tampoc eren gaire bones, la superfície de terra que tenien, 7 quarteres, que són l'equivalent a 2 ha, no devia permetre una producció gaire gran.

També cal adonar-se del temps que havia d'esmerçar per anar a mercat. De la bauma a Ripoll es poden comptar una quinzena de quilòmetres, passant per Llaés i el coll Maranyic. Per tant, l'anada i tornada del mercat era una bona excursió (suposo que, en aquella època i per les condicions del país ho feia a peu).
 
Us deixo un recull de fotos de la bauma fetes a principis d'estiu d'enguany.
 

Vista de la bauma des de la cleda

La part habitable

L'habitatge
La porta d'entrada a l'habitatge

Porta de l'habitatge
Es conserva la porta amb la gatera
Des del menjador, mirant cap a la dreta, tot just entrar
L'habitatge des de la part de dalt de la bauma, on baixa l'aigua
La part destinada a tancar el ramat
Dins de la coveta que hi ha al costat de la cleda on sembla que també recollien aigua

 Una forma de vida molt dura i que ja fa anys que és història!




3 comentaris:

  1. Ramon Artigas (Drac Verd de Sitges)22 de desembre del 2013, a les 12:36

    Crec que podria catalogar-se a Wikipedra, com "encastada a la roca" (?)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ramon,

      Jo crec que les baumes obrades són un altre tipus de construcció que no tenen res a veure amb les barraques. Jo crec que són més que una construcció d'aixopluc com poden ser les barraques; són un habitatge i només es diferencien de les masies en que tenen sostre i una paret.

      Elimina
  2. Gràcies per tota aquesta informació a l'entorn de la pedra, de la seva utilització, dels hàbits troglodites, etc. "Només" fa 30 anys, fent la volta a la Catalunya de Jaume I, en bicicleta i veler (tenia, aleshores, 60 anys), uns amics de Santa Maria de Besora m'hi acompanyaren en un 4x4 a la balma de Can Teixidor. Adjunto foto i camí per arribar-hi.

    ResponElimina