BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

22 de novembre del 2015

UN SOL O UN ESTEL?

Fa uns quants anys la vaig veure per primer cop, tot fent una excursió familiar al puig Vicenç des de Sant Vicenç dels Horts. En arribar a sota el cim, vam veure algunes barraques i en una em va cridar l'atenció el dibuix que hi havia en una de les pedres que formen el bastiment de l'entrada.






Hi vaig anar fa una quants dies. La construcció és un exemplar força interessant de barraca margera que, curiosament és de volta veritable i té una bonica fornícula a l'interior. Pel que vaig veure serveix com a magatzem de fusta per a la casa de Can Riera.


Si ja és difícil trobar dates en les barraques, encara més difícil és trobat altres símbols. Aquest és curiós perquè podem interpretar-lo com un sol o un estel. 


El cas que aquest tipus de representació és molt habitual en els treballs fets pels pastors i com a exemples he agafat una pàgina d'il·lustracions del llibre La vida dels pastors de Salvador Vilarrasa. 

La semblança és evident, però com sempre tenim el problema de la datació. No sabem en quina època es va fer el dibuix i, per tant, no sabem si la barraca o la inscultura són més antigues del que podem creure (en aquestes zones sempre ho associem al desenvolupament de la vinya, és a dir, de finals de segle XIX).



Podria ser que l'estadant de la barraca ho fes per distreure's i, per tant, li va sortir aquest dibuix, o bé representés un símbol que havia vist en un altre lloc o moment i el va voler imitar. Em temo, però que serà difícil poder saber-ho; en qualsevol cas, si voleu veure la barraca podreu trobar la situació a Wikipedra; és la barraca 11838.

2 comentaris:

  1. Tot i que probablement ja ho coneguis, no gaire lluny del lloc de la teva entrada, potser t'interessarà:
    http://elmarge.blogspot.com.es/2011/09/la-ruta-de-la-pedra-seca-del-montbaig.html
    Salutacions

    ResponElimina
  2. Sí, ja conec l'itinerari. Però em sembla que ara ja no queda cap indicador!

    ResponElimina