BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

12 d’octubre del 2015

BARRAQUES PENJADES A LA SERRA CAVALLERA


El títol d'aquest article potser és una mica exagerat, però la veritat és que sorprèn el fet que al vessant sud de la serra Cavallera, a unes cotes força semblants hi ha tres barraques prou interessants per ser visitades.


El vessant sud de la serra Cavallera s'enfila molt sobtadament i té cingleres en diversos punts. No és un vessant especialment encinglerat, però sí que és molt dret. Entre les parets de roca hi ha vessants herbats molt pendents i aquí és on trobem les barraques.




D'una d'aquestes barraques, la de Can Camps, ja en vaig parlar va temps en aquest blog (http://patrimonimuntanyenc.blogspot.com.es/2011/09/una-pleta-amb-barraca-de-la-serra.html), però n'hi ha dues més.

La barraca de Can Camps es veu al capdamunt dels Escalers, un camí intel·ligent que supera la cinglera i surt als plans inclinats que formen la part culminant de la serra Cavallera i podríem dir que és visible, perquè és al caire del cingle i a l'extrem d'una interessant pleta. 

En canvi les altres dues, si bé estan penjades en un rost pendís inclinat, no tenen senyal de cap pleta; per tant, haurem de pensar que només eren un refugi per als pastors o bé tenien una altra finalitat (quina?).

El que és evident, és que totes dues són força amagades. La d'en Pepet és la núm. 11453 de Wikipedra i està situada a 1646 m, en una clotada força tancada i pendent, amb una panoràmica magnífica. Per construir la barraca van haver de fer un replà amb pedra seca. 

Aquesta barraca queda per sobre d'un camí molt poc fressat per permet anar de la cova dels Encantats a la carena que va en paral·lel al torrent de coll de Pal. Aquest camí permet fer una passejada aèria entre les cingleres dels vessant sud de la serra Cavallera. 





La barraca d'en Pepet té el bastiment de fusta i a dins hi ha un somier que té l'aspecte de ser de principis del segle XX. Aquest somier ocupa, gairebé, tota la barraca. Al costat hi ha un altre recinte, amb el sostre ensorrat que no sembla una altra barraca.



Si bé la barraca d'en Pepet té el sostre ensorrat, la de Can Coll està en bones condicions. Aquesta altra barraca és molt a prop de la barraca de Can Camps. La trobem durant la pujada als Escalers, abans d'entrar en la canal que té un agut roc a la dreta, al capdamunt de la qual es veu la barraca de Can Camps.


A Maus s'inicia la pujada dels Escalers; a la carena es veu la barraca de Can Camps
Gairebé al capdamunt dels Escalers, cal passar per la canal que es dibuixa entre dues roques
El corriol ens porta a la canal
Al capdamunt de la canal veiem la barraca de Can Camps
Hem de deixar el camí dels Escalers i tirar a l'esquerra, guanyant poc desnivell per un pendís herbat força pendent. Trobarem al barraca arrecerada a la roca. Aquesta barraca té el núm. 11677 de Wikipedra i està situada a 1763 m. És una construcció que presenta un petit tancat a l'entrada amb grossos murs de pedra. Curiosament, el sostre de lloses planes, té bigues i un tronc que fa de puntal. Independentment de la seva situació, que encara és més penjada que la d'en Pepet, una mica més enllà hi ha un replà, cobert d'ortigues, i fet amb parets de pedra seca. Té una superfície de 35 metres quadrats i està situat a uns 50 metres en línia recta de la barraca. Al damunt, en una mena de congost, també es veu una paret. I aquí surt la pregunta, quina finalitat, tenia el replà i aquesta barraca? Potser van intentar fer-la en aquest replà i van canviar d'idea? No crec que aquest petit replà servís per a plantar-hi res, però quina finalitat podria tenir?


Quan arribem veiem aquesta paret
En situar-nos a la seva altura veiem que és una construcció molt interessant





En resum, és curiós que al vessant sud de la serra Cavallera hi hagi aquestes barraques construïdes en indrets de forta pendent i de tipologia ben diferent.












1 comentari:

  1. Crec que devia ser com a refugi dels pastors, tenint en compte que està a uns 170 m de la pleta de la barraca d’en Camps (WP_5023). Interessant article!

    ResponElimina