BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

3 de març del 2017

QUÈ PODIA SER?

Hem fet un itinerari entre les Planes d’Hostoles i Can Xel, tot passant pel castell d’Hostoles i Sant Salvador de Puig-alder. En aquesta darrera ermita, que està construïda on hi havia també un castell vam poder observar una curiosa construcció que, a primera vista, semblava un recer en el marge.


Uns metres per sota l’ermita, abans de començar la pujada final, quan sortim de les alzines, hi ha un replà herbat, amb murs de pedra seca. Al mig de la paret que dóna al sud, es veu l’obertura que, com he dit, a primera vista sembla un recer, atès que en té totes les característiques.



Però quan hi entrem, descobrim que un cop passada aquesta entrada, hi ha un passadís d’un metre de llarg i que es bifurca cap a la dreta i l’esquerra. 





Aquests conductes són molt més irregulars i presenten un parell d’esfondraments (per on es pot sortir al pla) i també hi ha una altra entrada al final del passadís de l’esquerra (potser també provocada per l’erosió que ha patit el vessant). El sostre està cobert amb lloses planes.



Des del pla que hi ha al damunt, veiem les grosses pedres que limiten el pla i els forats dels esfondraments.

La veritat és que no sé quina funció donar-li. És evident que el pla que hi ha al seu damunt va ser fer expressament. No crec que fos un magatzem i, la seva forma, em fa dubtar que fos un recer. És ben clar que, per la seva proximitat al castell, hauria de tenir alguna finalitat...

En el croquis, podreu veure, la planta de la construcció. Els cercles de línies representen els esfondraments i els interrogants indiquen que potser el conducte segueix uns metres més.


2 comentaris:

  1. Aquest recer no el consideres com una barraca?

    ResponElimina
  2. Hola Ramon,

    La veritat és que no sé què pensar d'aquesta construcció ni quina finalitat podria tenir.

    ResponElimina