BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

4 de juny del 2022

FITES QUE PODEU TROBAR A COLLSEROLA (I)

La fita és un senyal que delimita un espai. Voltant per Collserola en podeu trobar. Algunes marquen termes municipals i altres són de propietat. N'hi ha que han de ser antigues perquè són només unes pedres naturals, altres són més contemporànies i altres ja són de formigó). Us faré un recull d'unes quantes.

A l'any 1921, la Mancomunitat de Catalunya va publicar el llibre "Costums sobre termenals, camins i aigües, en terres de pagès".  En aquesta publicació s'indicava diverses coses en relació a les fites. Una era que les fites s'han de posar dretes de manera que la part més estreta de la pedra segueixi la ratlla del termenal. També es diu que els canvis de direcció s'han d'indicar amb una ratlla o ratlles al damunt de la fita i que si hi ha inicials del propietari o un nom, s'ha de posar cap allà on sigui la propietat. Un altre punt que esmenta són les filloles, unes pedres de dimensió més petita que la pedra principal que es posen al seu costat i que justifiquen que la fita fa de terme.

Com en altres temes hi ha una gran varietat de situacions i aquí us en donaré uns exemples. La primera és una fita clàssica, amb dues filloles. Situada al camí de Can Tintorer a Santa Creu d'Olorda, al terme de Molins de Rei (420541 / 4585815 / 232)




Vista de dalt no es veu res d'especial, però veurem que està tombada, segurament, pel creixement del pi que té al costat.

Un altre exemple de fita amb filloles el trobem a la carena del turó de Can Castellví, terme de Barcelona. Veurem una de les filloles més gran que les altres pedres, possiblement perquè s'han trencat.




Per acabar aquest primer lliurament, us ensenyo les fites de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. He trobat aquestes fites al coll de la Ventosa i a la carena oest que limita la vall de Can Masdéu, al terme municipal de Barcelona:

429199 / 4588621 / 259

429211 / 4588534 / 269

429191 / 4588448 / 264

429770 / 4589115 / 251

Cal dir que l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va esdevenir el titular de la finca de 39 ha a l'any 1901. Per tant, aquestes fites han de ser de principis del segle XX.




Una de les fites al coll de la Ventosa, al costat de la carretera d'Horta al cementiri de Collserola que, segurament, són pocs els que s'hi fixen.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada