BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

27 de gener del 2024

COLLDEMÒNECS

La cova de Colldemònecs és una balma obrada situada al límit entre les Garrigues i el Priorat. Està situada al peu d'una elevació rocosa. És força gran i té diverses estances. El punt d'accés està situat entre els quilòmetres 24 i 25  de la C-242; a prop hi ha l'enllaç amb la L-701. Ens haurem de situar a l'Hostal de la Serra.


L'Hostal de la Serra està en ruïnes, però la seva situació és magnífica amb una vista panoràmica molt extensa. Des de la carretera surt una pista que fa un revolt i passa per darrere l'edifici. Després segueix la carena i deixa una pista a la dreta. Més enllà, deixem un camp a l'esquerra i la pista baixa fent un parell de llaçades. La baixada és més suau i arribem a una mena de collet. Som al davant de la roca on hi ha la bauma. Prenem un viarany a l'esquerra que ens hi porta.

Podem anar i tornar des de la carretera en 45 minuts. 



La bauma té un recinte gran a l'esquerra, mentre que a la dreta hi ha altres recintes, un dels quals és molt recollit.







Al peu de la bauma hi ha marges que amb la fotografia aèria de 1956 es pot veure que estaven en conreu.


A l'extrem oest, una mica per sota la bauma, en un indret on hi ha un petit salt de un parell de metres podem veure la base d'un forn d'oli de ginebre. Com es pot veure, el líquid obtingut queia per la paret i es recollia al seu peu.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada