BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

6 de desembre del 2023

CAMÍ DE REUS A LLEIDA

Hem anat a la punta del General i hem sortit des d'Ulldemolins. Per arribar a aquest cim hem seguit un tram del camí, entre Ulldemolins i la carena on hi ha aquest turó (és un tram del camí de Reus a Lleida, segons diu el mapa de ICGC). El resultat és que hem vist un d'aquests camins "intel·ligents" que guanyava alçada sàviament.

Aquest tram de camí que hem fet té una llargada de 2,277 km i supera un desnivell de 228 m; aixó vol dir que el pendent global és d'un 10%


Seguidament veurem el pendent del camí per trams que he trobat força homogenis. Considerem el primer tram des del Moli del Pont fins a la carretera.  El camí aquí té un 7,6% de pendent i si ho miren en línia recta, entre els dos punts ens dóna 8,9%. Per tant, aquesta part del camí podríem dir que és planera i el traçat no millora gaire el pendent.

Sortim d'Ulldemolins, on hi ha el cementiri, la depuradora i un camp de futbol, força abandonat. Baixem lleument i ja veiem el molí del Pont. Hi ha un pont que sembla molt nou sobre el riu de Prades. 

El camí segueix el curs del riu, segurament aquest tros s'ha anat erosionant amb els anys i el terreny no és gens planer. 

El camí gira cap a la dreta per passar entre unes parets de pedra seca de pisssarra negra. 

Seguidament, el camí sembla un torrent i marxa encaixonat fins que s'eixampla la vall. Ara puja per la vora d'unes alzines i, més planerament, passa pel costat de marges. Veiem algun tros empedrat. Finalment, el camí està molt emboscat i ens cal pujar pel marge que tenim a la dreta per sortir a una pista que ens porta a la carretera TV-7004.


El segon tram de camí el considero des de la carretera TV-7004 fins a una pista que travessa el camí. En aquest tram el camí té un 10,5% de pendent. Si ho considerem en línia recta, té un 10,9. Com es pot veure en aquest tram tampoc es nota gaire diferència.

Quan sortim a la carretera tirem cap a l'esquerra i uns metres més enllà prenem una pista que, més endavant, gira cap a l'esquerra per entrar a un camp. El nostre camí segueix de dret i anem força entre marges amb trams d'empedrat fins a la pista.

El camí té trams molt malmesos, però encara podem veure alguns dels trencaaigües que hi havia.



A la pista comença el tercer tram del camí i aquí es veu com, sàviament, guanya alçada. El pendent del camí és d'un 11% i si ho considerem en línia recta, aquest percentatge augmenta fins al 24,8%. 



En aquest tram, el camí fa una llarga pujada molt suau fins que fa els revolts que li permeten guanyar alçada suaument i arribar al coll, força encaixonat per unes roques.

Com heu pogut veure, els camins antics sabien cercar el traçat més adient per pujar sense haver de fet desnivells sobtats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada