BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

29 d’agost del 2023

FEM PLETA


Els dies 24 i 25 d'agost, a la localitat d'Isil, es van fer unes jornades de pedra seca amb el nom de "Fem pleta".  L'Ajuntament d'Alt Àneu, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'entitat municipal descentralitzada d'Alós i Isil, organitzaven aquestes jornades, l'ànima de les quals és en Santi Busquet. Enguany, també em van convidar a fer-hi una xerrada.

L’any passat es va rehabilitar una barraca (codi Wikipedra 21372). Enguany, l’objectiu d’aquestes jornades era la reconstrucció de la paret d’una pleta situada a les bordes de Lapre, des d’on es domina el poble d’Isil. De fet, la paret havia caigut en dos trams (es pot veure en el cartell anunciador). 

En la primera jornada vam ser quatre persones i vam rehabilitar un dels esvorancs i es va deixar preparada la base per a l’altre tram de paret. Cal dir que la paret estava feta, majoritàriament amb pissarra i algunes grans pedres de granit.

Seguidament podreu veure un petit recull fotogràfic de l'activitat del primer dia.


Comencem a treballar:



El mur va agafant forma:





El mur ja es pot donar per acabat:


Preparant la base per a la segona part del mur:


A la tarda, a la casa de l’Ós Bru d’Isil, vaig fer una xerrada amb el títol de “Ramaderia i pedra seca” on es donava una visió de les construccions de pedra seca que podem trobar al Pirineu relacionades amb la pedra seca. Així, les pletes, les barraques i els orris, van ser els elements, entre altres, dels quals es va parlar.

 


Comencem la segona jornada amb més persones:


El mur gairebé acabat (cal dir que per l'altra banda tenia molta més alçada):






I, finalment, l'equip de restauradors:


Crec que vam fer prou bona feina i vam deixar el mur totalment rehabilitat. D’aquesta manera es recuperava un element patrimonial del municipi. 

1 comentari: