BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

18 d’agost del 2015

UNA CONSTRUCCIÓ AMAGADA (BARRACA AL PIC DE SALÒRIA)


Quan la vam trobar, vaig pensar que era la barraca més alta de Catalunya. Després vaig pensar que hi ha la barraca de Noufonts i la de Tirapits a una alçada semblant. El que cal destacar és la seva situació, amagada en una carena molt accidentada i perfectament dissimulada. El cas és que a pocs metres de desnivell de pic de Salòria, a 2687 m d'altura, hi trobem aquesta curiosa construcció.






El pic de Salòria (2789) és el punt culminant de l'Alt Urgell, però al seu costat hi ha la Torre de Cabús, que també és un cim prou destacat i d'una altura semblant (2778). L'interès patrimonial del pic de Salòria el trobarem en la barraca esmentada, però a la Torre de Cabús, a més d'un pedró prou característic hi ha una pedra amb cassoletes i una petita inscultura.



El pedró de la Torre de Cabús té una altura d'1,80 m i és una mica tort. Sembla molt consistent, però crec que aquesta corba que té li farà complicar la seva estabilitat.


A prop del pedró hi ha una llosa de pissarra amb les cassoletes i la inscultura. Si mirem la pedra de lluny sembla un dibuix molt simètric. En Jordi Casamajor, els qualifica de prehistòrics en el seu blog: http://jordicasamajor.nirudia.com/.



En acostar-nos al pic de Salòria, hi ha un sector de carena molt accidentat. Des del pic dels Plans de la Regina seguir-la íntegrament per dalt és entretingut, tot i que no té gaire dificultat. El vessant sud és prou penjat i les lloses de la carena obliguen a fer algun flanqueig. 


En canvi el vessant nord és molt més suau i molt tarterós, perquè hi ha lloses de pissarra, algunes de grans dimensions. És evident que l'accés a la barraca es feia per aquest costat. La barraca ens apareix en una petita coma. 


La barraca és una construcció que aprofita les pedres naturals per fer gairebé la totalitat d'una de les parets. És de planta rectangular, però força irregular. Fa 1 m d'altura, 55 cm d'amplada i 2,5 m de llargada.





Les lloses de pissarra amb que està construïda la camuflen perfectament en un entorn rocós. 




No sé si seria agosarat afirmar que aquesta construcció devia ser un amagatall de contrabandistes. Ho dic per la seva situació per damunt dels Plans de la Regina que donen accés a Ós de Civis. Per la banda nord, encara que molt més tarterós, també es podia arribar a Norís, Tor o Alins.

Un recorregut panoràmic per arribar al pic de Salòria és fer la carena des del port de Cabús on es pot arribar per l'asfalt del vessant andorrà. Un recorregut d'unes tres hores de marxa efectiva que ens portarà al pic dels Llacs, la Torre de Cabús, el pic dels Plans de la Regina i el pic de Salòria, tot passant per una de les barraques de pedra seca més altes de Catalunya.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada