BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

12 de setembre del 2017

UN FORN OCUPAT PER LES MARMOTES

En el número 20 de la revista Pedra seca (abril de 2010) em van publicar un article que es titulava "Les marmotes i les barraques". on explicava que les marmotes havien malmès completament una barraca. Aquesta barraca està situada a 1950 m d'altura a l'entorn de les pistes d'esquí de Fontanera i, per tant, un hàbitat adequat per a les marmotes.



El cas és que, enguany, hem trobat un forn de calç, al peu del tossal d'Isòvol, ocupat per les marmotes. He vist unes quantes barraques que ja tenen marmotes com a ocupants, però l'insòlit d'aquest forn és que la cota és molt baixa (1050) en un terreny sec i al costat d'una carretera que el fa ben visible i identificable.






En la següent fotografia podem veure una marmota a la vora del cau i la terra que han tret per fer forats.




Podem observar els caus que entren a la construcció.



I els fresats caminets que comuniquen els caus.





Com es pot observar han tret molta terra.





En la fotografia següent es pot veure un dels camins fets per les marmotes per anar cap a un dels seus caus.




Aquí es pot veure l'encreuament entre un dels camins fets per les marmotes i el camí antic de Isòvol a All (núm. 152 dels Camins de Cerdanya). Es pot veure el poc ús que se'n fa d'aquest camí i com la traça contrasta amb el camí molt més marcat fet pel pas dels rosegadors.



En aquesta fotografia es veu encara més clarament l'encreuament (la traça que va en sentit longitudinal és el camí de les marmotes).





Si tenim en compte que aquest forn està situat a 1050 m d'altura i al costat de la carretera que va de Puigcerdà a Andorra, semblaria un indret poc indicat per a les marmotes que volen un terreny rocós amb aigua a prop. Malgrat la proximitat a la carretera, l'indret és poc freqüentat i les marmotes ja tenen una certa tranquil·litat, cosa que els hi agrada. No acabàvem d'entendre com podien viure aquí ja que els hi faltava aigua, però després ens vam adonar que a l'altra banda del camp que hi ha al peu del forn, hi passa un canal.

Realment, trobar marmotes a aquesta cota tan baixa és molt insòlit. Només hi trobo l'explicació de l'excés de població en zones altes que ha fet que vagin baixant. Haurem de veure si han colonitzat altres indrets!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada