BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

27 de desembre del 2019

LA DESAPAREGUDA BARRACA DE RUS

El Pla d'Anyella és un indret on, tradicionalment, hi anaven les ramades d'ovelles que venien de les terres baixes a passar l'estiu. El seu relleu suau i herbat ha afavorit la pastura des de molts anys enrere. 



A una cota superior, al peu del Puigllançada i el tossal de Rus, trobem el pla de Rus, que és força més petit que el d'Anyella. A més, els vessants de muntanya més propers van ser convertits en feixes on es van plantar pins, la majoria del quals no han sobreviscut.

I al pla de Rus també hi havia una barraca.



Feia temps que la cercava, però a l'anomenat pla de Rus hi ha unes construccions modernes al mateix coll. En el revolt de la pista que hi ha abans d'arribar a aquestes construccions hi ha una edificació enrunada i al seu damunt hi ha una pleta. Es tracta d'una pleta en pendent, per tant era per a les ovelles, de 4600 metres quadrats i que té una diferència de desnivell de més de 15 metres.




Ja fa temps havia trobat a l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, una fotografia de l'Albert Oliveras i Folch feta el febrer de 1925, a les barraques de Rus. En aquesta fotografia es veu una construcció que sembla una unitat amb diverses entrades, amb un home dret al davant i una mena de pedrís de pedra.


Realment era una construcció força espectacular i, possiblement com en altres llocs ,cada pastor tenia el seu habitacle, però en aquest cas tot agupat. Estava intrigat per saber on era, o més ben dit, on havia estat, aquesta construcció.

Al llibre "La transhumància al Ripollès i el Canigó" de Ferran Miralles i Sabadell i Joan Rovira i Merino, vaig trobat dues fotografies més. En una es veuen cinc pastors i una construcció de pedra seca.



En l'altra es veu la "mestressa" al pedrís que hi havia davant la barraca. Cal aclarir, per si no ho sabeu, que la "mestressa" era un pastor que s'encarregava d'anar a buscar llenya i aigua, però no intervenia en el maneig del bestiar.


Aquest estiu, hem tornat a passar pel Pla de Rus. He parlat amb en Pere, el pastor, sobre el bestiar i les construccions. De les seves converses he pogut saber que la barraca era al lloc on hi ha les ruïnes de la construcció de 1960, com es pot veure en la pedra que hi ha a la façana.



Però aquesta data ens dóna idea del moment en que es va desfer la barraca vella i es va fer aquesta. La prova és que si ens mirem la construcció es pot veure que hi ha dos tipus de pedra. Una de mes grollera i una altra de més treballada. Dedueixo, doncs, que la més grollera era de la barraca antiga.




Però a més vaig saber que una pleta de 445 metres quadrats que hi ha al nord-oest i a uns 600 metres de la pleta antiga ès l'"hospital", és a dir el lloc on posaven les ovelles que estaven malaltes.


I finalment també vaig saber que la barraca de pedra seca que hi ha al fons de la vall (catalogada a Wikipedra amb el número 8524) s'anomena el "Triador", el punt on feien tria del bestiar.

Una altra cosa curiosa és que a la façana de la construcció en ruïnes hi ha una pedra amb marques de bestiar. Podria ser que també hagués estat a la barraca desapareguda.



En resum, la barraca de Rus, havia de ser una construcció remarcable i original en la seva tipologia.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada