BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

29 de desembre del 2011

LA DESAPARICIÓ D'UN PEDRÓ


Tots els qui heu pujat al cim del Sui, heu vist el gran pedró que hi ha. Darrerament, a principis d'aquest mes de desembre, jo hi vaig tornar a pujar. El dia no era gens agradable: la ventada era tan forta que en arribar al collet del pou d'en Besa, tenia treballs per caminar. La ventada era impressionant i em vaig acostar al cim, una mica protegit per la carena. No vaig parar, no era gens agradable, i vaig seguir carena enllà. El que sí que vaig poder veure és que el pedró estava molt avall. Ja ho havia notat altres vegades, però aquest cop en arribar a casa em vaig mirar les fotografies que tinc d'aquest cim.



La primera fotografia és de 1977. Aquell dia féiem una travessa força llarga i al cim del Sui hi vam estar fent una curta migdiada. El pedró es veu magnífic i en bon estat.



La segona fotografia és de 1981; han passat quatre anys i el pedró es veu força igual, malgrat la presència dels joves excursionistes, que no es van ni fixar en el pedró.



Les altres fotografies que tinc donen més importància a les persones i no surt el pedró o surt molt poc. He de reconèixer que totes les coses tenen un inici i això de fixar-me en els elements de patrimoni rural és una "activitat" que practico des de fa uns 16 anys.

La tercera foto ens dóna idea de la degeneració del pedró. Som a l'any 2005 i el pedró s'ha esllavissat pel cantó sud i ha perdut una bona part de la seva alçada. Si ara hi aneu podreu veure que el pedró ha quedat reduït a la meitat del que era en aquesta darrera foto. La fita que hi ha al seu peu us pot servir de referència. Curiosament sembla que el pedró es va construir a un costat de la fita que fa de límit entre propietats. Aquesta fita també és un element força interessant atès que és de gres vermellós; les pedres del seu costat són de pissarra.



 

Aquestes fotografies només serveixen per constatar la pèrdua d'un element prou espectacular. No sé qui el va construir; segurament mans anònimes de pastors de la zona, i mentre estic escribint em vénen al cap altres pedrons d'aquestes dimensions que he vist en altres indrets com el pic de Duraneu i la Carabassa. Cal dir que en aquest darrer cim, el pedró ha seguit un destí força semblant al que hi ha al Sui.

Jo puc estar content perquè vaig poder veure el pedró tal i com el van construir. Els que vinguin al darrere no podran dir el mateix...




5 comentaris:

  1. Hola Joan,
    Gràcies per la informació. Vist des del meu punt de vista, sempre havia tingut la sensació que era un pedró "en construcció". Hi ha qui diu que és una fita d'un camí ramader, i jo sempre pensava que podia ser un invent d'algun excursionista. El que no tenia era la perspectiva històrica que ens donen les teves fotos per dir que, en realitat, allò que estava a mitges, no estava a mig construir, si no a mig destruir...

    ResponElimina
  2. Hola!

    Caram! Hi vaig penjar un comentari, però veig que no va reeixir.

    Passo un enllaç a una foto d'aquest pedró, datada a principis del 2010. En pocs anys, el pedró ha guanyat en amplada i ha perdut alçada...

    http://www.flickr.com/photos/23148502@N00/7740259748/

    ResponElimina
  3. Hola Luigi,
    He vist la foto. Al mes de maig d'aquest any el pedró estava més o menys igual. És una llàstima que es perdi!

    ResponElimina
  4. Arrel d'un post al meu blog (http://caminsfragmentaris.blogspot.com.es/2016/01/volta-pel-montseny-una-sant-silvestre.html) on hi ha un foto del cim de El Sui, el Luigi m'ha esmentat el teu article en el blog. Del pedró ja no hi queda res, és un simple amuntegament de pedres. De fet sense llegir el teu article no sabria que en algun moment havia estat un pedró força espectacular.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja es veia que el pedró acabaria en un munt de rocs. Llàstima!

      Elimina