BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

20 d’octubre del 2013

ITINERARI DE L'APLEC EXCURSIONISTA GRACIENC (I)


Sempre m'han agradat els mapes i la cartoteca de l'ICC és un bon lloc per buscar-ne i mirar-los (via internet).

Un bon dia vaig trobar un mapa del VI Aplec Excursionista Gracienc. Era un mapa on hi havia un itinerari des de la plaça Rius i Taulet fins al mas Fuster (Valldoreix). Ben aviat em vaig plantejar fer una recerca del que anomeno "arqueologia excur
sionista", és a dir, trobar informació i seguir el recorregut.

Per la simbologia que s'emprava es veu que és un mapa fet per una marxa excursionista del que ara s'anomena "Sistema Cuc". Aquesta tècnica la fa servir la UEC Cornellà per a la seva marxa que forma part de la Copa Catalana de Marxes Tècniques Regulades. Aquesta tècnica consisteix en marcar en el mapa el recorregut amb una simbologia que representa el tipus de camins que anem trobant (asfalt, pista, sender) i altres elements com poden ser els edificis, ermites, ...



El mapa de l'itinerari el podeu consultar a la plana web de l'ICC: http://cartotecadigital.icc.cat/

Fragment del mapa en el qual es veu la simbologia utilitzada



El primer lloc on vaig anar és a la biblioteca de la UEC de Gràcia, descendent del Centre Excursionista Rafel de Casanova. Aquesta entitat va desaparèixer després de la guerra de 1936-39 i uns anys més tard va ser una de les entitats que van formar la UEC de Gràcia.
 
Vaig fullejar els butlletins dels anys 1931 fins a 1934, però no hi vaig trobar cap referència. Seguidament vaig entrar a la hemeroteca de la Vanguardia. La paraula clau per buscar era. "aplec excursionista gracienc" i aquí si que vaig trobar informació. Tot el que hi ha són petites notícies que sortien en una plana d'informació general del diari.


El resum de la informació és el següent:
La primera notícia surt al diari del dia 10 d'abril de 1926. Es parla de l'aplec que es farà a Santa Creu d'Olorda amb motiu del desè aniversari de la secció d'excursions dels Lluïsos de Gràcia. Hi havia missa i sardanes i es convidava a totes les entitats esportives, excursionistes i sardanistes. En el diari del 17 d'abril es dóna l'hora de sortida (a les 7 del matí a l'estació de Gràcia) per anar a les Planes i d'allà seguir a peu fins a Santa Creu d'Olorda.

El dia 15 de juny de 1927 es publica la notícia del lliurament de premis dels concursos que es van fer amb motiu del III aplec, peró després no hi cap més notícia fins al dia 21 d'abril de 1930. En aquesta data, es parla del IV aplec Excursionista Gracienc que es farà a l'ermita de Sant Ramon de Sant Boi del Llobregat el dia 6 de juliol. En el diari del dia 2 de juliol s'esmenta que el dia 3 es tancarà la inscripció i sorteig de les parelles per participar en la cursa des de Sant Boi fins a l'ermita. El local on es feia el sorteig era el del Club Excursionista de Gràcia. A més l'ajuntament de Sant Boi oferia un trofeu per a l'entitat que classifiqués millor a tres dels seus equips. Malgrat que el diari parla de "carrera" (el diari és en castellà) hem d'entendre que es tractava d'una marxa de regularitat o d'orientació. Hem de pensar que la primera marxa excursionista es fa fer a l'any 1927 (la va organitzar el Grup Excursionista Rafel de Casanova) i, per tant, en el moment d'aquest aplec, encara érem a l'inici de les marxes. El dia 3 de juliol, el diari, tornava a publicar la notícia del sorteig de sortida dels equips que s'havia de fer a la nit.

En el diari del dia 28 de març de 1931 es parla de la reunió que es va fer sota la presidència del Grup Excursionista de l'Orfeó Gracienc, amb les entitats: Agrupació d'A. i E. Abat Oliva, CE Sempre Amics, GE Perla, Agrupació Escultista, S.E i E del Casal dels Lluïsos, CE Gràcia i GE del Círcol Catòlic de Gràcia. En aquesta reunió es va prendre l'acord de fer l'aplec el dia 17 de maig. En el diari del 13 de maig es torna a parlar de l'aplec i s'esmenta que, per tal que les famílies que no podien anar a l'aplec, poguessin veure alguna activitat, s'organitzaria una marxa de regularitat que sortiria de la plaça Rius i Taulet amb arribada a Bellaterra. El dia 11 de juny surt publicada la notícia del repartiment de premis al local del Casal dels Lluïsos. Com a curiositat cal esmentar que les cases que van oferir trofeus van ser: Torras, Aldabó, Martini Rossi, Óptica Americana i Atracción de Forasteros.

Arribem a l'any 1932. El dia 17 de maç es dóna la notícia de que l'aplec serà el dia 8 de maig i en el diari del 24 d'abril s'indica el recorregut de la marxa de regularitat: Gràcia, Can Gomis, Tibidabo, Vallvidrera, creu d'en Llevallol, Santa Creu d'Olorda, Sant Bertomeu de la Quadra, la Rierada, Colònia Montserrat i mas Fusté, que serà el lloc on es farà la festa. En acostar-se el dia de l'aplec, el dia 5 de maig, es fa públic el programa d'activitats. Al matí: marxa de regularitat, salts de corda per a senyoretes i lluita d'estirar corda per equips A la tarda: sardanes i ballets a càrrec de l'Esbart Dansaire de la Cooperativa La Lleialtat i concurs fotogràfic i de ressenyes. Ja som al dia abans de l'aplec i en el diari del dia 7 de maig s'indica l'hora i el punt de trobada de les entitats que aniran a l'aplec. Si més no, és curiós veure les hores de trobada i constatar que també hi van participar entitats que no eren de Gràcia:
 
- A.E Catalunya: sortida en el tren de les 8 dels FFCC
- Agrupació d'Alumnes i Ex-alumnes de l'escola Abat Oliva: estació de Gràcia a 2/4 de vuit amb el tren especial de les entitats gracienques
- CE Montnegre: trobada a Rius i Taulet a 1/4 de 7
- CE Àliga: sortida del local social a les 4 de la tarda del dissabte
- AE Puigmal: trobada a Rius i Taulet a les 6 del matí
- GE Perla: només s'esmenta que hi anirà
- GE Rafel de Casanova: no se si en aquella època aquesta entitat era gracienca o no, el cas és que em sembla que no hi van assistir. Hi havia programada una sortida de la secció de muntanya a la Conca d'Ódena i la secció d'Arxiu havia programat una excursió a Montserrat.
 
No hi ha cap més notícia de l'aplec fins al diari del dia 4 de maig de 1933 on es diu que l'aplec és el dia 14. Es manté la marxa de regularitat, però ara l'itinerari ha canviat perquè des de Santa Creu d'Olorda es va a l'ermita de la Salut de Sant Feliu de Llobregat. En les activitats programades pel matí es manté el concurs de saltar a la corda per les senyoretes i s'hi afegeix una exhibició de proves atlétiques. A la tarda es manté el programa d'altres anys: sardanes, balls populars i concurs fotogràfic i de ressenyes. En el diari del dia 25 de maig surt la notìcia que la Sociedad de Atracción de Forasteros concedeix una medalla per tal de ser donada en els actes del VII aplec excursionista gracienc. Segurament l'aplec va decaure perquè en el diari del 21 de setembre de 1935 es convoca una reunió al local del Club Excursionista de Gràcia per parlar de la nova orientació de l'aplec.

Excursionistes dels anys 30



En propers articles faré la descripció de l'itinerari per trams. Concretament seran tres trams: Gràcia-Tibidabo, Tibidabo-Santa Creu d'Olorda i Santa Creu d'Olorda-mas Fuster. Serà una mena de viatge en el temps per contemplar com és avui, gairebé 80 anys després, aquest itinerari.
 
 

2 comentaris:

  1. Hola
    Interessant recerca, ja espero amb curiositat les següents entrades. Només pensar en com s'ha modificat l'espai durant tot aquest temps implicarà realitzar un gran esforç mental.
    A casa m'agrada comparar els recorreguts pirinencs que feia l'insigne C.A.Torras amb experiències pròpies sobre el terreny, però encara no m'he "molestat" (ni atrevit!) a fer cap article al blog.
    Salutacions

    ResponElimina
  2. Gràcies pel teu interès Luigi.
    Realment, la modificació que hem patit, no només a l'entorn de Barcelona, sinó a tot Catalunya és realment important. És una llàstima que no s'hagi planificat el país!

    ResponElimina