BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

6 de desembre del 2015

LA BARRACA 500!


Segurament m'hagués agradat que fos més gran, més original i més visible..., però el cas és que aquest diumenge, 29 de novembre, he introduït la barraca número 500 a Wikipedra (http://wikipedra.catpaisatge.net/).




Ja sé que no és cap fita important, però són unes quantes barraques!


Vaig anar a la presentació de Wikipedra a la Pedrera i vaig trobar-la una proposta molt interessant; el cas és que, en aquella època, jo no tenia GPS. 

Al començament vaig repassar les meves dades on tenia referència de totes les barraques que havia visitat fins llavors i, primerament, em vaig atrevir amb aquelles barraques que eren visibles a la fotografia aèria (si no era així, no les podia situar). Quan vaig tenir GPS ja vaig anar posant les que anava trobant, tot i que tenia dubtes en posar aquelles que eren una ruïna.


La barraca "500" la vaig veure per la fotografia aèria, tot preparant una sortida. Havíem quedat amb uns companys a Aiguaviva per fer una excursió i abans de trobar-los, vaig anar a catalogar-la.




És una barraca situada a l'extrem d'un marge; és de planta circular i té una gran pedra que tanca el sostre. No té cap particularitat més. És humil i senzilla, amb el calcari característic de la contrada. El seu estat és bo i, exteriorment és de planta quadrada.



M'ha fet gràcia explicar això de la barraca "500". Cinc-centes barraques introduïdes a Wikipedra és un bon grapat d'hores, en diversos municipis de Catalunya i observant diverses tipologies.


Tret d'alguns indrets en els quals he fet recerca, les altres les he vist anant d'excursió. No m'ha sabut greu, allunyar-me del camí i anar-les a mesurar, situar i fotografiar. Sempre les he tingut com un motiu d'atractiu de l'excursió i pensant que les mans anònimes que les van fer, poc es podien imaginar que aquella barraca que van construir per protegir-se, seria anys més tard, un motiu d'estudi i tot el món les podria veure per internet.

Com a resum de les dades us diré que les 500 "meves" barraques de Wikipedra són de 23 comarques i 97 municipis. La comarca on n'he catalogat més és el Bages (208 barraques), seguida del Baix Llobregat (55), i Berguedà, Cerdanya i Vallès Occidental, totes tres comarques amb 36.  Els municipis on he catalogat més barraques són Castellbell i el Vilar (90), Castellar de n'Hug (27), Manresa (21), Rellinars (18) i el Pont de Vilomara i Rocafort (15). La barraca situada a més altura és a 2687 m, a les Valls de Valira, i la més baixa a 88 m, a Molins de Rei.

Per cert, la barraca "500" té el codi 12023 a Wikipedra.







5 comentaris:

  1. Felicitats, Joan.
    500 barraques és molta i molt bona feina!

    ResponElimina
  2. Ramon Artigas (Drac Verd de Sitges)13 de desembre del 2015, a les 18:45

    Sí que és important! A més has entrat barraques de molts indrets de Catalunya, amb tot un ventall de diferents tècniques constructives.
    Dels 159 col·laboradors que, fins avui, han entrat barraques o cabanes a Wikipedra, com es diria en termes esportius, ets el 6é en quantitat. Esperem que segueixis introduint-ne moltes més i puguem gaudir de les teves troballes. Felicitats Joan!!!

    ResponElimina
  3. Ramon Artigas (Drac Verd de Sitges)13 de desembre del 2015, a les 18:50

    Disculpa Joan, m'he equivocat, ets el 5é del llistat de col·laboradors

    ResponElimina