BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

21 de març del 2017

UN FORAT DE TRUMFOS INSÒLIT

Potser el títol és molt exagerat, però es tracta d'un forat de trumfos, situat a una cota que considero molt baixa. Només és a 885 m d'altura i situat al vessant nord de la roca Narieda (1211), al terme municipal de Fígols i Alinyà.


Després d'anys de tenir apuntada l'ascensió a la roca Narieda, finalment, hi hem anat. Cal dir que aquesta pujada forma part de la "Zona trail" de l'Alt Urgell, uns itineraris senyalitzats amb plafons cada 500 m i en els quals s'indica la distància recorreguda i el percentatge de pendent. Aquests itineraris de la "zona trail" serveixen d'entrenament per al "Circuit Fer", una lliga de curses de muntanya de l'Alt Urgell.



De pujada, ja el vam veure: un bony arrodonit a la dreta del camí. La seva situació és una mica insòlita, perquè és dins un bosc de pins de fort pendent. És de suposar que abans no hi havia aquest bosc de pins, però el pendís sí que hi era! 

El camí que duu al cim mostra, en alguns punts, parets de pedra seca que l'aguanten i el seu traçat, tret d'algun punt en que es deu haver perdut el camí original, dóna mostres de ser un camí antic que puja amb intel·ligència.


És evident que en aquell terreny costerut no hi havia espai per al conreu ni tampoc tindria sentit que els camps fossin més avall. Quan s'arriba a sota el cim es troba (crec) la explicació. El camí puja per una clotada amb restes de marges i al capdamunt d'aquesta clotada es veu una alineació de pedres que servien per desviar l'aigua i que no malmetés els marges. Al capdamunt de la clotada hi ha una mena de gran coll, però no sembla un lloc gaire adient per al conreu, malgrat que es podia haver utilitzat. Per tant, la meva teoria és que els camps eren a dalt i les patates es baixaven fins al forat de trumfos.





Aquest forat de trumfos té una entrada molt petita (30x30 cm) i interiorment és força irregular, tot i que tendeix a ser circular, amb una amplada màxima d'1,50 m. L'altura és d'1,75 m i l'obertura està orientada a l'oest.

La seva visita és molt fàcil i, si feu l'itinerari, gaudireu d'una extensa vista panoràmica sobre el massís del Boumort, Coscollet, Port del Comte, el sector del Montsent de Pallars i el pantà d'Oliana.

La seves coordenades ETRS 89 són: 363696 / 4672794.

L'enllaç a les dades de la zona trail és:

1 comentari:

  1. Hola! Hem descobert el teu blog i volíem enviar-te informació sobre "Benvinguts a pagès", un cap de setmana de descoberta del món rural català, que es farà del 3 al 5 de juny. Si em pots enviar el teu mail a neus@catpress.cat et farem arribar tota la informació. Gràcies!

    ResponElimina