La creu és un símbol que la humanitat ha fet servir des del principi dels temps. En aquest article us vull ensenyar unes quantes creus en diferents llocs i tipologies. El recull que us presento abasta, segurament, un llarg període de temps i la seva finalitat també ha de ser ben diversa.
Creus prehistòriques i medievals
Possiblement les inscultures que trobem al serrat de les Marques són prehistòriques, malgrat que en algun punt he llegit que eren marques de ramats. La creu de Passarell és en una paret, a la vora d'un camí ramader, però aquí hi ha lletres i algun tros que sembla haver estat arrencat.
Serrat de les Marques (Alpens)
Passarell (Moià)
Creus en dòlmens
Segurament per cristianitzar el lloc es gravaven creus en llocs ben evidents. Hi ha llegendes que parlen dels dòlmens com indrets d'aparició o trobada de bruixes o del diable i, evidentment, per evitar la influència d'aquests personatges es marcava la creu.
Possiblement, l'entrada d'una cova (una porta cap a la foscor i el desconegut) també era un lloc per marcar una creu com és el cas de la cova de les Encantades.
Possiblement, l'entrada d'una cova (una porta cap a la foscor i el desconegut) també era un lloc per marcar una creu com és el cas de la cova de les Encantades.
Cova de les Encantades (Arsèguel)
Creus en camins
Les creus en camins les he trobades a les parets. Segurament eren per donar les gràcies per haver pogut superar el pas, difícil, com en el cas del camí de Norís a Tor o per haver superat un tram feixuc com el camí de Coll de Jou.
Creus del camí de Norís a Tor (Alins)
Creus del camí de coll de Jou (Bagà)
Creus de terme o de propietat
Les creus de terme són també força diferents, des de ben simples a més elaborades. Una de ben senzilla és la de la carena de Can Julià, a Collserola. En el punt més alt d'una careneta afloren unes roques i en una de les més destacades hi ha la creu.
A la Nou de Berguedà, al peu d'una de les roques de les Agudes hi ha una creu i al cim de Montagut hi ha una creu molt més elaborada que potser indicava l'antic terme de Vilalleons. En contrast amb aquesta darrera, pujant a la serra de Busa, trobem una senzilla creu, feta en el conglomerat i que si no fos per la pintura vermella, no hauríem vist. I com a més treballada hi ha la del turó de les Maleses, on la creu i els xiprers indiquen que aquí arribava el límit de la Cartoixa de Montalegre.
Carena de Can Julià (Sant Cugat del Vallès/Molins de Rei)
Les Agudes (la Nou de Berguedà)
Creu de Montagut (Sant Julià de Vilatorta)
Roca de la Creu (Guixers)
Turó de les Maleses (Montcada i Reixac/Sant Fost de Campcentelles)
Creus en barraques
Les creus que he localitzat en barraques són, ben diferents. En la primera fotografia hi ha una creu que està gravada a l'interior d'una barraca, de manera que podria ser un aprofitament d'una construcció anterior. La creu no és senzilla sinó que té unes ramificacions que la fan original.
La creu de la barraca dels Bous a Esparreguera està associada amb la data de 1889. La seva situació també és a l'interior de la barraca, una construcció de tipologia que no té res a veure amb les més freqüents de la zona.
En canvi la de la barraca de l'obaga de Cal Mas d'en Francisco està situada en una pedra al costat de l'entrada de la barraca. És una creu senzilla que també està acompanyada de la data (1834?).
Codi Wikipedra 5537 (Molins de Rei)
Codi Wikipedra 6774 (Esparreguera)
Codi Wikipedra 4183 (Capçanes)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada