BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

3 d’octubre del 2018

LA PLETA DE CRUSOS (ÀREU)

Pel barranc de Crusos hi vam passar fa més de 25 anys quan vam fer la mateixa ascensió al Monteixo que hem fet enguany. En aquella època no em vaig fixar gaire en la pleta de Crusos, però realment cal tenir en compte que és una construcció que, malgrat el seu estat, s'ha de tenir en compte.



La pleta es veu en la fotografia, al final de la vall, on destaca entre els pins i ens dóna idea de les seves mesures.


La pleta de Crusos està situada al barranc del mateix nom i sorprenen les grans dimensions en una vall, tant tancada com aquesta.  Al peu del Monteixo hi ha una mena de replà i allà comença el llarg barranc, des de la cota 2700 aproximadament fins al fons de la vall, a 1330 m. La pleta està situada entre les cotes 1862 i 1880 i ocupa una superfície de 4.500 metres quadrats.


La pleta està situada al cantó esquerre del barranc, més o menys quan comença el bosc. Sembla que hi hagi una gran pleta central i als dos costats sembla que hi hagi una altre tancat de planta rectangular i una altra de planta més triangular. Cal dir que aquests dos tancats laterals estan molt desdibuixats.


Tot voltant per la pleta crec haver situat un mínim de quatre barraques, però el seu estat no em permet afirmar-ho gaire alt.


Malgrat el seu estat, encara podem veure alguna paret molt ben conservada.


Més avall de la pleta hi ha un seguit de marges per on el camí baixa cap a la vall, que no semblen tenir relació amb l'activitat ramadera i podrien ser feixes de conreu (les úniques en tota aquest barranc). En un dels marges hi ha un petit recer.




A la dreta del barranc i en unes cotes més baixes que la pleta hi ha bordes, però que són, sense cap mena de dubte, de èpoques més properes. En qualsevol cas, aquesta gran pleta és prou interessant. 

En el retall de l'ortofoto de l'ICGC es poden veure les dimensions de la pleta i les feixes que hi ha més avall.


I aprofito per afegir unes fotografies d'una creu gravada en una pedra del cim del Monteixo. Podria ser una fita de terme, potser entre Tor i Àreu.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada