BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

10 de maig del 2010

ELS CUPS (SANTA MARIA DE MIRALLES)














Fotografia (interior i exterior) de la cabana que hi ha al davant de la construcció













Vista de les obertures de les tines





Es tracta d'un conjunt de quatre cups de forma rectangular dins d'una gran construcció de planta rectangular.



Aquesta construcció la trobarem al costat del GR-7,-2 a uns 500 m de la carretera d'Igualada a Valls (C-37). Les cases més properes són la Censada a un quilòmetre i ca l'Albet a 1,3 quilòmetres.

Per davant dels cups hi ha una estança (innaccessible) on potser hi havia les boixes de dos dels cups; només vam poder veure una boixa al cantó oest. Les tines estan plenes de runa. Es pot observar que les rajoles de les tines van ser fetes expressament, o sigui, gairebé a mida. Per les característiques dels cups, crec, que aquí no es trepitjava el raïm. El raïm es devia trepitjar amb premsa i un cop obtingut el suc, s'abocava als cups.


Fotografia de l'unica boixa que vam poder veure











Vam trobar aquesta tina tot preparant una excursió al Grony de Miralles. En veure, en el mapa, el nom dels Cups, vam pensar que potser hi havia alguna tina i així va ser.
---------------------
Fins aquí heu pogut veure el que vaig escriure el 15 de maig de 2009; ara, fa pocs dies, tot mirant els mapes de l'ICC per Internet vaig poder veure que aquestes tines tenien nom. Segons l'ICC són els Cups del Santjoan. Suposo que, de vegades, hi ha alguna revisió de les dades com pot ser, en aquest cas, la toponímia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada