BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

21 de maig del 2010

UNA FITA OBLIDADA



Potser el títol és massa exagerat. De fet, la fita és molt visible. És una mica més avall de l'estació del Peu del Funicular, al costat de la tanca de les vies del tren, però suposo que passa molt desapercebuda, perquè és molt discreta (està al costat de la paret que tanca les vies del tren) i és un indret amb poc moviment de persones a peu.






No ho puc assegurar, però m'imagino que correspon a la data de la inauguració del "camí veïnal de Sarrià a Vallvidrera". Vallvidrera va ser annexionat a Sarrià a l'any 1890.

La fita ha patit alguns cops, però es llegeix clarament "SARRIA"; l'any (1879) també es veu, però el gravat és molt més superficial que el nom. És una fita discreta que recorda altres temps quan el nostre entorn era molt diferent a l'actual.



En el mapa de Brossa de les carreteres de la província de Barcelona (1881) es veu el camí veïnal de anava de Sarrià fins a Vallvidrera. Pel seu traçat sembla que travessava la carena on ara hi ha el nucli principal de Vallvidrera i baixava cap a l'església. Podeu veure un fragment d'aquest mapa, extret de la cartoteca de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.



Buscant una mica més d'informació he trobat dades que diuen que el camí veïnal de Sarrià a Vallvidrera el va inaugurar, el 27 de maig de 1888, la reina regent Maria Cristina; per tant, la fita no correspon a cap senyal quilomètric d'aquest camí. En canvi si que ha de correspondre a una fita de terme. L'antic terme de Sant Vicenç de Sarrià, en la seva part nord, anava des del coll de Finestrelles cap a Sant Pere Màrtir i el turó d'en Cors; després baixava cap a la vora del peu del Funicular i seguia per l'actual carrer de Palafolls fins a la serra de Vilana. Així, doncs, per la seva situació, la fita ens indica l'antic terme municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada