BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

17 d’agost del 2020

LA CASA CREMADA

La Casa Cremada o, segurament, Cortils, era una casa del terme de Sant Pere de Torelló. Ben a prop hi ha Collfred. El meu avi (i la meva família) sempre n'havien dit "La casa Cremada". Des de Collfred fins a la casa Cremada hi ha uns 300 m en línia recta. De petits, quan hi anàvem, només vèiem alguna teula o alguna totxana. La història d'una casa que van cremar feia molts anys no anava més enllà d'això. Amb el pas dels anys, quan hi havia passat ja no es veien ni teules ni res.



Quan va començar el confinament, el meu cosí em va trucar i em va explicar que havia trobat un document del nostre avi (sap que a mi, m'interessa tot el que tingui relació amb la família) i també em va explicar que algú havia comprat el terreny on hi ha la casa Cremada i que l'havien fet sortir, de nou, a la llum del sol, a més de trobat alguna moneda del segle XVI i del XVIII. Em va enviar alguna fotografia i em vaig fer una idea de la casa. Posteriorment al blog Valldedesbisaura d'Antoni Prat, ja vaig veure més fotografies i un vídeo de la casa: https://www.vallgesbisaura.com/territori/cases-de-pages/cases-de-pages-curtils-a-sant-pere-de-torello/

Finalment, he pogut anar a fer una ullada a la Casa Cremada. El que es veu en arribar és una gran extensió limitada per un mur (a la banda oposada només n'hi ha un tros) que dedueixo podia ser la quadra o estable. Ho dic, perquè és molt gran i en un extrem del mur hi ha un forat. També es veu un forat al sòl de 40x40x40 cm, que potser era un pilar per aguantar el sostre.




A continuació trobem un mur de 2 m d'altura que correspon a una cantonada i, tot seguit trobem el que devia ser l'entrada de la casa. Al sòl veiem una pedra treballada de 2 m de llargada. Curiosament l'entrada és orientada al nord-est.




A dins la casa s'observen quatre recintes. Quan entrem, a la dreta, trobem una altra entrada que podria correspondre a la cuina, perquè en un extrem hi ha el que podia ser un forn. Al costat del forn hi ha un altre recinte del qual no es veu clarament l'accés.





Després hi ha un parell de recintes en el que seria la part més interior. Si mireu el croquis segurament ho entendreu.




Una cosa que em va sorprendre és que les pedres estan lligades amb fang i només hi ha algun punt on apareix el morter de calç. A sobre les parets hi han acumulat rajoles, teules i pedres que van sortir en la excavació. També és curiós que hi ha pedres magnífiques, com la de l'entrada i algunes de les parets. És de suposar que la pedrera d'on es van extreure ha de ser aprop, però trobo que són unes margues molt resistents.


En el llibre Història de Torelló de Fortià Solà (Gráficas Marina SA, 1947) de la qual en tinc la reedició de 1984, l'autor fa la referència d'una demarcació territorial del terme de Torelló de mitjans segle XIX en la qual es pot llegir, quan indica que fa terme amb Sant Pere de Torelló, "...pasa por el punto llamado Quatre Camins, dejando a la derecha las pertenencias del manso Viñolas, de San Pedro, hasta tomar una pequeña sierra que va a una casa quemada por los años 1822, llamada Cortils o Puigpelat, dejando a la izquierda y a poca distancia las casas de ésta llamadas manso Calverons, Casa Nova de la Campaneria o Collfret y Casa Nova de las Viñas o Can Peseta...".

Segons això estaríem parlant de l'època del Trienni Liberal (1820-1823). Podríem deduir que el propietari o estadant de la casa Cremada era adicte a la Constitució de Riego i li va cremar la casa algun grup d'absolutistes.

En el fragment del mapa de l'Instituto Geográfico y Catastral (full 294/Manlleu) de 1951 he indicat la situació de les cases que esmenta el llibre de Fortià Solà. Així, en vermell s'indica la situació de la Casa Cremada; en verd, Collfred; en groc, Can Pesseta; i en lila, Calverons. Cal fer notar la toponímia que empra el mapa: Can Camuseta, per Can Pesseta i Coll Barons, per Calverons. I Collfred no surt esmentat...


L'avi, explicava que era un hostal. I de fet, podia ser ben cert. Ho dic per les dimensions de la quadra, la gran entrada que hi ha i el fet d'estat situada al costat del camí ramader que anava fins a Cabrera. A més, la seva situaciò era ben estratègica, a tocar dels Quatre Camins on coincidien els de Manlleu a Sant Pere, el de Torelló a Santa Maria de Corcó i el camí ramader de Sant Vicenç cap a Cabrera (ho podeu veure al mapa).

Finalment, segons hem vist en el document esmentat per Fortià Solà, la casa es deia Cortils (al mapa de l'ICGC, aquest nom surt en aquest sector) o Puigpelat, potser fent referència a l'elevació que hi ha més amunt, completament pelada.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada