BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

18 de gener del 2011

L'ALBELLÓ DEL SOT DELS OMS (MURA)


La descoberta, per part meva, de l'existència de l'albelló de Castellar del Vallès i del Torrent Tapat de Sant Feliu de Codines, em fa pensar que a més de les obres visibles com són els marges i les barraques, els nostres avantpassats van fer veritables obres d'enginyeria.




Vaig veure les fotografies i les coordenades de la situació del Sot dels Oms en el bloc d'en Joan Escoda:



Un matí vaig deixar el cotxe al quilòmetre 19 de la carretera que baixa del coll d'Estenalles i vaig fer un curt passeig pel camí de Sant Llorenç Savall a Mura. Després de passar per la magnífica masia de Sant Lleïr, el sender, emprén la davallada cap al Sot dels Oms i surt a una pista, a tocar de l'albelló.


No és gaire difícil de trobar, malgrat que des del revolt de la pista no és visible. Cal entrar al torrent que, tot seguit, es bifurca. Des de la bifurcació, a l'esquerra, s'entreveu l'entrada. Pujarem al pla i el seguirem fins a tornar a trobar el torrent que és relativament encaixonat. No és gaire difícil baixar al seu llit i trobar l'entrada superior.


Entrareu en una obra genial. Comparant-lo amb els altres dos albellons que conec, aquest sembla haver estat construït amb molta cura si tenim en compte les característiques de les pedres. El sostre és de volta de canó i a la part baixa es veuen alguns blocs de grans dimensions. Al sòl de la part central apareix la roca mare, molt polida i amb alguns forats on s'acumula l'aigua. En els dos extrems, el sòl és de pedruscall petit que ha estat arrossegat per l'aigua. L'altura de la construcció en l'entrada superior és d'un metre i mig, aproximadament i va disminuint fins arribar als 80 cm. La secció és gairebé linial; només presenta una lleu corba en l'entrada superior, de manera que si entreu per aqui haureu de fer alguns metres abans de veure la sortida. En canvi des de l'altre entrada, gairebé ja es veu la sortida.


Sembla clar que la construcció va servir per tenir un terreny pla per al conreu, però perquè no es va tapar l'altre torrent?


Als vessants que dominen aquest pla hi ha força marges i, segurament, tenir un tros força gran i pla, devia tenir una gran importància.


Del que no tinc cap mena de dubte és que estem al davant d'una construcció de molt mèrit com podreu veure tot seguit:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada