BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

19 d’abril del 2020

UN PASTOR D'ER


En algunes barraques hi podem trobar la data gravada a la llinda o en algun altre lloc, però la realitat és que no sabem qui ho va fer. Però a Cerdanya, tenim el cas de Pere Orriols que va deixar la seva empremta en diversos llocs. Us en presento dos.




Potser primer ens caldrà saber qui era en Pere Orriols. Les dades que us donaré estan extretes de l'article Uns episodis desconeguts de la vida de J. M. Batista i Roca, d'Andreu Balent publicat a la revista Muntanya (núm. 812 d'agost de 1997); com es pot veure, el pastor, no és el protagonista, però hi surt esmentat.

De l'article podem saber que en Pere Orriols va nèixer a Castellar de n'Hug el 1876 i es va casar a Er. No sabia escriure (o en sabia ben poc), però va gravar motius semblants a les marques de pastor a les roques.

Un dels llocs on podem veure els seus gravats és a la Roca de les Creus.  Potser el nom de "roca" no l'hi escau gaire perquè és un pany de paret rocosa, poc destacat i irregular. Està situat a prop del camí que va d'Er a Núria; per arribar a la Roca de les Creus, cal deixar el camí de Núria i avançar cap a la vall per on passa la ribera d'Er, a 1615 m d'altura. En aquest pany de paret irregular hi trobareu moltes inscultures, des de l'època ibèrica fins a l'actualitat (estudiades per Pere Campmajó i Christine Rendu) i també hi veureu el pas de Pere Orriols. A la imatge podeu veure les inicials P i O, així, com l'any de 1899.


En un altre punt de la roca tornen a sortir les inicials PO, però aquesta vegada sembla que es va entretenir més fent una mena de sanefa que envoltava també una creu potençada. Si ho va fer ell, és un dubte, però podria ser.



I potser també del text que hi ha a sota la creu on es podria identificar una P, una O i més lletres que no sabem què volen dir. Si més no, semblaria que la tècnica emprada amb la sanefa, la creu i les lletres és la mateixa.


En la imatge següent podreu veure el pany de paret on hi ha les inscripcions.


Ara ens traslladem ribera d'Er més amunt, a sota les pistes abandonades de Puigmal-2900. A sota la carretera hi ha el refugi de les Planes i més amunt, a la cota 1990, trobem una barraca ensorrada.



Aquesta barraca està catalogada a Wikipedra amb el codi 15927. Es tracta d'una barraca de planta rectangular i a un costat de la porta podem veure les inicials PO i l'any 1899.



És ben evident que sabem qui és l'autor d'aquesta inscultura. Ara faltaria una recerca per altres punts del terme per veure si en Pere Orriols va deixar més senyals del seu pas.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada