BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

21 de juny del 2022

FITES QUE PODEU TROBAR A COLLSEROLA (II)

En aquest nou article us ensenyaré unes quantes fites de Collserola que demostren, molt bé el que és una fita, tal com indica la definició del llibre "Costums sobre termenals, camins i aigües", recollits per l'Oficina d'Estudis Jurídics de la Mancomunitat de Catalunya (1921) que vaig esmentar en l'article anterior. 

En el capítol I, Dels termenals assenyalats amb termes, en el punt 4, entre altres coses, diu: "... Les termes de pedra picada es consideren prou assenyalades per elles mateixes, però és un bon costum marcar-les amb una ratlla que assenyali la direcció del termenal, o amb unes inicials, nom, lletra o marca que les faci indubitables. 

Si es marquen amb una ratlla, aquesta es fa en el pla de sobre de la terma, de manera que, quan sigui posada, la ratlla feta segueixi la de la partió; i si és una terma que hagi d'anar en lloc on canvia el termenal de direcció, es fa fer a la ratlla un angle que assenyali les dues direccions.

Si es marquen amb inicials o amb algun nom o marca, les termes s'han de posar de manera que el nom o inicials mirin a la terra d'aquell al qual es refereixen, no a la del veí."

La primera fita que us presento la trobem al darrere Can Canaletes (terme municipal de Cerdanyola). És una fita petita, de 25 cm d'amplada, els mateixos centímetres d'altura i d'un gruix de 15 cm, on podem veure una fletxa en cada una de les cares laterals: darrere, a dalt i al davant.



És ben evident el límit del terme. Les coordenades són: 428292/4592262/93

A la carena que va des de Sant Pere Màrtir en direcció a Vallvidrera hi ha diverses fites. Una de les fites és força gran (80 cm d'altura i 20 cm de gruix i d'amplada) on hi ha les inicials RC, la data de 1887 i la inscripció "VEDADO". Per tant, la propietat de RC donava al vessant de Sant Just Desvern. Al damunt de la fita hi una petita marca que ha d'indicar la direcció del terme.



La trobareu al costat de la pista que des del collet de l'Espinagosa a Sant Pere Màrtir. Les coordenades són: 424988/4583577/357.

La tercera fita la trobem a la part baixa de la serra de Vilana. A la part superior de la fita hi ha una línia que ha d'indicar el límit de la propietat. A una banda hi ha la inscripció PP.E i a l'altra, la lletra P i el número 13. Les mides de la fita són 40x30x30 cm.




La trobareu a prop del barri del Pomaret, a les coordenades 426585/4584471/217.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada