BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

19 de setembre del 2022

Orri de la Coma del Forat

Al final de la carretera, a les pistes d'Ordino-Arcalís, trobem l'orri de la Coma del Forat. És un orri reconstruït, però ens donarà una idea de com eren aquestes construccions ramaderes. 

Cal dir, abans de tot, que a l'estiu la carretera es talla a l'inici de l'estació d'esquí i, per tant, només es pot pujar a peu o amb el telecabina, si és que no s'hi arriba abans de 2/4 de 9.


Els orris eren unes construccions ramaderes relativament complexes i que tenien com a funció principal l'elaboració del formatge. Sembla que van entrar en desús a mitjans del segle XVIII.

Cal dir que La primera cosa que crida l'atenció és la munyidora que fa un marcat revolt. Això servia per minimitzar l'empenta del ramat quan es feia entrar per a munyir.


Una vegada fet el revolt, hi ha una barraca gran, de planta quadrada. Allà hi ha una obertura en la munyidora. Al davant de la barraca hi ha un tancat. Segurament per aquella obertura es treien les ovelles que potser no s'havien de munyir i es posaven en el tancat. O potser servia per a les ovelles malaltes o que tinguessin algun problema. 




La barraca gran té una llar de foc i un dormidor. El dormidor era un indret de la barraca que estava més elevat del sòl i que servia per a dormir. En aquesta barraca el dormidor és molt alt (i cimentat) i la llar de foc és molt fantasiosa. També hi ha molts armaris a la paret.




A l'altre extrem de la barraca gran hi ha una altra obertura a la munyidora. Allà hi ha una altra barraca, molt més rústega i un altre tancat petit.



Com es pot veure, a la part baixa de la barraca gran hi ha un forat de dimensions relativament reduïdes i que penso potser serviria per als gossos. No li sé veure cap més funció.


La darrera obertura que hi ha a la munyidora, i situada al darrere de la barraca és una pleta, amb una barraca de planta circular al final. Les ovelles, un cop munyides, passaven la nit en aquest tancat. 





A l'altra banda de la carretera hi ha una curiosa construcció. Es tracta d'una barraca de planta circular amb una petita pleta de planta circular. La veritat és que no sé quin tipus de bestiar es tancava en aquest indret. En qualsevol cas, haurien de ser molts pocs caps.






La conclusió és que la visita a l'orri de la Coma de Forat és fàcil i didàctica; això sí, es va fer servir molt ciment en la seva restauració!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada