BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

6 d’agost del 2012

ITINERARIS PER LES CONSTRUCCIONS RURALS DE COLLSEROLA-1: A L'ENTORN DEL PUIG D'OLORDA



Aquest itinerari us portarà a fer una volta a l'entorn del puig d'Olorda. L'inici de l'excursió és Santa Creu d'Olorda, una ermita amb origen al segle X. Actualment és un agregat del terme municipal de Barcelona, atès que era terme de Sarrià, que va passar a dependre de Barcelona al 1921. Al seu entorn hi ha una zona de pícnic molt popular.

Els elements constructius que veurem seran dos aixoplucs de marge, força diferent un de l'altre i quatre barraques, també de tipologies diferents. Cal dir que les barraques han estat restaurades pel Parc de Collserola amb un acord amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

De retorn a Santa Creu d'Olorda, podem fer una marrada per anar a visitar les coves de l'Or, unes petites cavitats que són enmig de la gran pedrera que ha explotat la muntanya. Trobareu un estudi molt interessant al bloc Espeleo i aigua (http://espeleoiaigua.blogspot.com.es/2012/02/estudi-espeleologic-de-les-coves-de-lor_25.html)

L'ascensió al puig d'Olorda, on hi ha una gran creu i es domina un extens panorama de la vall del Llobregat, és el darrer punt emblemàtic del recorregut. La creu del cim es va instal·lar cap a l'any 1890, feia més de 3 m i segons ens diu Artur Osona, en la tercera edició (1894) de la seva Guia itineraria del Alt Plá de Barcelona y del Baix Vallés, era "una grandiosa creu rodona ab son pedestal de pedra picada". Per instal·lar-la es va obrir un camí i es va pujar amb carros.

No cal dir que la presència de la indústria Cemex, ha modificat completament el vessant sud del puig d'Olorda, que no té res a veure amb el que indica la guia de l'Artur Osona.



El temps efectiu de marxa total és de 2 hores (si fem totes les marrades) i el desnivell és de 350 m.

Comencem a caminar tot travessant l'esplanada que hi ha al peu de l'ermita de Santa Creu d'Olorda. Travessem la pista i trobem uns graons que baixen a una pista que també ve de la nostra direcció i que està tancada amb una cadena. Baixem una mica per la pista i la deixem per seguir un camí que trobem a l'esquerra i que baixa per dins l'alzinar, força brut de deixalles, i amb trams de graons.


5 min. Baixem a una pista i la prenem cap a la dreta. Anirem baixant i deixarem dos trencalls a la dreta.


11 min. Arribem a un trencall, deixem la branca de l'esquerra, que va a Can Ferriol i pugem lleument. Hem d'anar mirant cap a l'esquerra per veure un camp. Un garrofer (16 min) ens indica el baixador cap al camp. Voregem el camp cap a la dreta i baixem. Trobem un segon camp i arribem al tercer camp on resseguim el marge fins arribar al final, en un erm, on un garrofer ens indica el punt on és l'aixopluc de marge (1).


Des de fora només sembla un senzill aixopluc en un marge, però en entrar-hi veurem que el sostre i el tancament s'ha fet utilitzant la mateixa tècnica que la dels pous de les mines; les totxanes sustituixen la pedra.




Haurem de tornar enrere i arribar a la vora del camp. Hem de baixar cap a la dreta, tot fent una diagonal i passant un petit clot, anar a buscar un camí evident aguantat per pedra seca que prendrem cap a l'esquerra. El camí s'ha netejat i es veu perfectament que era un camí antic.



Tot seguint aquest camí sortirem a una pista, al davant de Can Ferriol.

22 min. Pista. La prenem cap a la dreta. Tot baixant veurem una clotada amb marges, a la dreta. Aquí podrem veure un altre aixopluc de marge (2). Hem de pujar per l'esquerra de la clotada, deixant els marges a la dreta. Trobarem l'aixopluc en el quart marge. Per anar a l'aixpluc esmerçarem 4 min de pujada. Aquest aixopluc és de dimensions reduïdes i només permet estar-hi assegut.



La pista que seguim enllaça amb una altra que ve per sota. Uns metres més enllà de l'enllaç de les pistes, a l'esquerra, veiem una barraca (3) construïda en el pendís; per aquest motiu es va construir la petita feixa on està situada.




Tornem a la pista i seguim baixant.

35 min. Tenim una torre d'alta tensió al costat mateix de la pista. Al seu darrere hi ha una altra barraca (4). Per arribar-hi hem d'anar a la torre i pujar una mica. Malgrat que sembli de planta circular, és molt irregular perquè aprofita unes pissarres inclinades que fa de paret interior.


La pista fa un revolt molt marcat i puja, tot deixant dons camins i una pista a l'esquerra. La pista torna a revoltar i fa una recta ascendent. Abans d'enllaçar amb una pista transversal, tenim una barraca (5) a l'esquerra, al damunt del talús de la pista.


Aquesta barraca és interessant per dues característiques: una bonica fornícula i una pedra que surt de la paret i que podia servir de taula.



Pujarem suaument per la pista i arribarem a una crüilla (45 min), on girarem a l'esquerra. Només seguirem aquesta pista uns metres, perquè la deixarem en un revolt on hi ha uns marges.


Anirem seguint un corriol que va en paral·lel a la pista. Un minut més enllà, arribarem a una magnífica barraca (6), on és destacable el seu voladís.



Anirem seguint el viarany que, en algun punt, es bifurca. Com a referència cal dir que sempre hem d'anar, planejant, més o menys. Un gros roc, que hem de deixar a l'esquerra, ens pot servir de referència en aquesta primera part del camí. Els senyals de pintura blanca amb un número que veurem pintat als pins, també ens poden ajudar. Evidentment, podem baixar a la pista, quan es consideri oportú. Trobarem marges en aquest periple. Si no ens despistem i seguim el corriol, passarem per sota una cinta de transport de la cimentera i sortirem a la pista que prendrem cap a la dreta i farem cap a una altra pista, al final de les instal·lacions.

55 min. La pista fa un revolt molt marcat i és molt ampla. Tot seguit comença a pujar amb trams amb asfalt molt malmès, però des d'on gaudim d'una extensa visió panoràmica de la vall del Llobregat. La carretera s'enlaira fins a una careneta transversal on la pujada es fa més suau. A l'esquerra trobarem una mena de vorera que prendrem. Tot planejant arribarem a una pista que prenem cap a la dreta i més endavant, girem cap a l'esquerra. La pista puja fent unes llaçades.

A la quarta llaçada, que queda separada de les altres, podem anar a les coves de l'Or; hi ha uns 5 min. Hem de pujar cap a la dreta, el petit talús de la pista. Hi ha un viarany poc marcat que planeja i ens aboca a l'altre costat de carena. Baixem i girem cap a la dreta on trobem les entrades de les coves. També es pot pujar des de més avall, des d'unes construccions enrunades que hem vist, tot pujant, a la dreta de la pista, però l'accés és més emboscat.

Arribarem al revolt d'una pista, que prendrem cap a la dreta i un minut més enllà, girem cap a l'esquerra. Anem guanyant alçada i ens situem en un revolt molt marcat on hi ha el corriol que farem servir per baixar. Només ens queda fer un tram recte en lleu pujada fins al cim.

1 h 31 min. Puig d'Olorda. Retornem al revolt i prenem el corriol que primerament voreja la vora de la pedrera per entrar després a l'alzinar tot fent una baixada força constant. Deixarem un corriol que puja cap a l'esquerra i que segueix vorejant la pedrera i arriba a Can Ribes. Força avall, veiem a l'esquerra, l'esvoranc de la pedrera dels Ocells, de pissarres negres. Aquí ens hem de decantar cap a la dreta i anar a trobar el filat. Si el seguim cap a la dreta, arribarem al seu final i trobarem un pas. Baixem a la pista i sortim a l'esplanada on hem començat l'excursió.

1 h 41 min. Santa Creu d'Olorda.

Podeu consultar les característiques dels elements a la Wikipedra: (http://wikipedra.catpaisatge.net/).


Situació dels elements que es visiten en aquest itinerari i el seu codi a Wikipedra: 

                         X            Y        alt.
  • barraca 1: 421819 4584781 225 (codi: 7317)
  • barraca 2: 421737 4584543 184 (codi: 7313)
  • barraca 3: 421782 4584372 149 (codi: 7318)
  • barraca 4: 421593 4584296 175 (codi: 7319)
  • barraca 5: 421552 4584470 208 (codi: 7320)
  • barraca 6: 421434 4584539 213 (codi: 5731)

Els trobareu al mapa indicats amb un punt de color verd (la situació és aproximada).






2 comentaris:

  1. Avui m'has impressionat! Tot això està a Collserola? Tant de temps circulant per aquella zona i sense haver-ne vist mai cap! Llàstima que ara em quedi tan lluny, perquè sembla que valgui realment la pena.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies!

      Doncs, sí, tot això és per aquí. I encara n'hi ha més...

      Tinc previst fer tres itineraris més. Segur que els pots combinar i fer-ne una excursió al teu aire

      Elimina